Sunday , 28 April 2024

Τέμπη: Νέα έκθεση-βόμβα: «Χημικά μετέτρεψαν το βαγόνι της επιβατικής σε βολίδα φωτιάς»

Η νέα συμπληρωματική έκθεση που κατατέθηκε χθες, 22 Μαρτίου, στον εφέτη ανακριτή Λάρισας φαίνεται πως…ρίχνει φως στα σκοτεινά σημεία της τραγωδίας των Τεμπών και ενδεχομένως επιβεβαιώνεται η αρχική εκτίμηση του του ειδικού πραγματογνώμονα Βασίλη Κοκοτσάκη για την ύπαρξη χημικών ουσιών που οδήγησαν στην έκρηξη.

Η έκθεση «κόλαφος»
Στην έκθεση- που στηρίζεται σε αδιάψευστο φωτογραφικό υλικό και ευρήματα -τονίζεται πως έγιναν επί τούτου τραγικά λάθη και παραλείψεις, τα οποία αναλύονται ένα προς ένα, ενώ πιστοποιεί πως στο χώρο υπήρχαν ακόμη και άνθρωποι οι οποίοι δεν φαίνεται να ανήκουν σε κάποια ομάδα διάσωσης. Μάλιστα, ο κ. Κοκοτσάκης εντοπίζει μέσω φωτογραφικού υλικού ύποπτα κομμάτια, τα οποία θεωρεί πως προέρχονται από το παράνομο φορτίο και τα οποία μετακινούνται σε διαφορετικό χώρο από τα υπόλοιπα. Το συγκλονιστικό είναι πως τα συγκεκριμένα συντρίμμια δεν εντοπίζονται μετέπειτα στην θέση Κουλούρι Λάρισας, στο οικόπεδο του ΟΣΕ, όπου και μέχρι σήμερα βρίσκονται τα συντρίμμια. Εκτός των άλλων συνταρακτικών που πιστοποιείται πως έχουν συμβεί, ο κ. Κοκοτσάκης στην έκθεσή του επισημαίνει και το σοκαριστικό γεγονός πως αρμόδιες αρχές επέτρεψαν από την πρώτη στιγμή του δυστυχήματος να βρίσκεται στο σημείο με δικούς της ανθρώπους η εμπλεκόμενη Hellenic Train, να επιχειρεί και στη συνέχεια να απομακρύνει βαγόνια.

Η έκρηξη
Στην έκθεση αναφέρεται πως κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, σημειώθηκε, ταυτόχρονα με τη δυναμική καταστροφή του μπροστινού μέρους και των δύο τρένων, και έκρηξη εύφλεκτου αερίου-νέφους ατμών. «Είναι η έκρηξη που προκύπτει από την ανάφλεξη ενός νέφους εύφλεκτων ατμών, αερίων ή ομίχλης στο οποίο οι ταχύτητες της φλόγας επιταχύνονται σε αρκετά υψηλές ταχύτητες για να δημιουργήσουν σημαντική υπερπίεση. Είχαμε όμως και μπάλα φωτιάς (πυρόσφαιρα) ως αποτέλεσμα μερικής έκρηξης αερίου νέφους ατμών. (Ε.Α.Ν.Α). Πρόκειται για μια έκρηξη που προκύπτει από την ανάφλεξη ενός εύφλεκτου νέφους ατμών. Το ξυλόλιo, το τολουόλιο, το προπάνιο, το βουτάνιο που ανιχνεύτηκαν στην περιοχή του δυστυχήματος που από τη χημική τους σύσταση και συμπεριφορά μπορούν να σχηματίσουν ένα εύφλεκτο μείγμα με τον αέρα, έχουν τη δυνατότητα να εμπλέκονται σε εκρήξεις νέφους ατμών», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση.

Η μετατροπή του βαγονιού της επιβατικής σε «βολίδα φωτιάς»
Παράλληλα, στο κεφάλαιο 4 της εκτενέστατης έκθεσης του κ. Κοκοτσάκη με θέμα «Σχετικά με την έκθεση δικαστικών πραγματογνωμόνων», αναφέρεται πώς περιγράφεται η συμπεριφορά της πυρκαγιάς μετά τη σύγκρουση, χωρίς να αιτιολογείται με σαφήνεια και επιστημονικά η ανάφλεξη, δημιουργία εκρηκτικού μείγματος-έκρηξη. «Πιο αναλυτικά, δεν εξηγούν, γιατί στην αρχική πιθανολογούμενη από αυτούς περιοχή έναρξης της φωτιάς (1η μηχανή εμπορικής) να έχουν προκληθεί (διαπιστωμένα ) λιγότερες θερμικές βλάβες επ’ αυτής αλλά και την ακολουθούσα 2η μηχανή. Η συμπεριφορά της πυρκαγιάς, η ακαριαία ανάφλεξη και η αντίθετη ως προς την κίνηση φορά της καύσης επί του βαγονιού της επιβατικής (όπως προκύπτει από τα βίντεο) μπορεί να δικαιολογηθεί μόνον από την παρουσία και ταυτόχρονη εμπλοκή κατά την έναρξη και ανάπτυξη της πυρκαγιάς, υλικού-χημικής ουσίας , τόσο εύφλεκτης η οποία αφού διέρρευσε φαίνεται και να παρασύρεται φλεγόμενη (πιθανόν κάποιου δοχείου με περιεχόμενο) και να μετατρέπει το βαγόνι της επιβατικής κυριολεκτικά ως βολίδα φωτιάς».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *