Friday , 19 April 2024

Πρόστιμο 500 ευρώ σε όσους επαγγελματίες δεν αλλάξουν τις παλιές ταμειακές τους μηχανές

Του Γ. Κατσιάνη

Το…χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν το επόμενο διάστημα χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες προκειμένου να αντικαταστήσουν τις παλιές ταμειακές τους μηχανές.

Αφορμή στάθηκε το τελεσίγραφο που έθεσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μέχρι τις 31 Μαΐου για online σύνδεση των ταμειακών με το σύστημα Taxis, η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί εντός του καλοκαιριού.

Μιλώντας σε συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Νομικών για ζητήματα φορολογικού και ασφαλιστικού δικαίου ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής ανέφερε πως μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης, θα ακολουθήσει ενημέρωση μέσω του taxisnet στις επιχειρήσεις που έχουν μηχανές προδιαγραφών του 2002 και του 2005, ώστε να τις αποσύρουν ενώ σημείωσε πως οι αποφάσεις για τον τρόπο διαβίβασης των αποδείξεων λιανικής online, δηλαδή για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXIS, βρίσκονται προ των πυλών.

Μάλιστα, όσοι δεν συνετιστούν με τις εντολές της ΑΑΔΕ και δεν προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο.

Αντιδράσεις

Αν και η εφαρμογή του μέτρου βρίσκει σύμφωνους τους περισσότερους ελεύθερους επαγγελματίες, «κόκκινο πανί» αποτελεί το κόστος που θα κληθούν να καταβάλλουν σχετικά  με την αντικατάσταση των ταμειακών τους μηχανών.

«Κατά την διάρκεια της κρίσης, οι φορολογικοί συντελεστές άλλαξαν πέντε φορές και κάθε φορά καταβάλλαμε 30 ευρώ για να αναπροσαρμόσουμε τα στοιχεία των αποδείξεων που εκδίδαμε από τις ταμειακές μηχανές», δήλωσε ο α’ αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ),Μάριος Παπαδόπουλος και ζήτησε να υπάρξουν φορολογικές απαλλαγές για όσους προβούν σε αντικατάσταση των μηχανών τους.

«Από την πρώτη στιγμή, ταχτήκαμε υπέρ της online σύνδεσης με το taxisnet, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής ωστόσο θεωρώ ότι θα πρέπει να δοθούν και κάποια κίνητρα σε όσους προχωρήσουν στην αντικατάσταση του εξοπλισμού τους», σημείωσε ο πρόεδρος του συλλόγου εφοριακών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Κιλκίς, Μιχάλης Κούπκας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *