Friday , 19 April 2024

Η … εξωτική στρουθοκάμηλος εκτρέφεται στην Πεντάπολη Σερρών

Η στρουθοκάμηλος είναι το μεγαλύτερο πουλί στη γη που δεν πετάει. Μια ενήλικη στρουθοκάμηλος φτάνει περίπου τα 200 κιλά και έχει ύψος 2,5 με 3 μέτρα. Ζει 70 με 80 χρόνια και είναι παραγωγική για περίπου 40 χρόνια.

“Ενθουσιάστηκα όταν την είδα για πρώτη φορά στη Σουηδία όπου ζούσα ως μετανάστης” λέει στο thesseconomy.gr o κύριος Ιωάννης Αχλατλής εκτροφέας στρουθοκαμήλων στην περιοχή Πεντάπολης Σερρών.

Μετά από χρόνια δουλειάς στην ξενιτιά σκέφτηκε να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση στην πατρίδα. ‘Όπως λέει “αποφάσισα να δημιουργήσω κάτι πρωτότυπο. Ήταν πολλές οι δυσκολίες αρχικά αλλά η αγάπη και το μεράκι για τη δημιουργία του εκτροφείου με εμψύχωναν”. Σήμερα έχει μείνει μόνο το δικό μας εκτροφείο στην Ελλάδα”. Η Μακεδονική Φάρμα Στρουθοκαμήλων είναι η πρώτη που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα το 1995 φέρνοντας την τεχνογνωσία από φάρμα του εξωτερικού.

Στη Μακεδονική Φάρμα “εκτρέφουμε συνολικά 150 πουλιά μικρά και μεγάλα σε 45 στρέμματα γης. Και μπορώ να πω ότι η φετινή χρονιά ήταν η καλύτερη όσον αφορά την παραγωγή σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές. Ένα αυγό στρουθοκαμήλου ζυγίζει από 1μιση έως 2 κιλά” υπογραμμίζει ο κ. Αχλατλής και προσθέτει “αισιόδοξος γιατί παρά την κρίση που υπάρχει στο χώρο της οικονομίας πάμε καλά. Δυστυχώς είμαστε οι μόνοι εκτροφείς που απομείναμε στον ελλαδικό χώρο.

Είμαστε μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης όσον αφορά την εκτροφή και την παραγωγή του κρέατος και των προιόντων”.
Η επιχείρηση είναι οικογενειακής μορφής και απασχολούνται σε αυτήν 3-4 άτομα. Στη μονάδα υπάρχει το τμήμα αναπαραγωγής (αυγά, νεοσσοί, παραγωγικά πουλιά), καθώς και το τμήμα παραγωγής, επεξεργασίας και συσκευασίας νωπού κρέατος και κρεατοσκευασμάτων.

Τα προϊόντα
Σε μια έκταση κατάλληλα διαμορφωμένη και εξοπλισμένη με σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό εκκολαπτηρίων παράγονται νεοσσοί αρίστης ποιότητας για αναπαραγωγή, εγκλιματισμένοι πλήρως στις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας.

Στη μονάδα υπάρχει το τμήμα αναπαραγωγής (αυγά, νεοσσοί, παραγωγικά πουλιά), καθώς και το τμήμα παραγωγής, επεξεργασίας και συσκευασίας νωπού κρέατος και κρεατοσκευασμάτων.

Το κρέας της στρουθοκαμήλου κοστίζει στη χονδρική 25-30 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ.”Εμείς το συσκευάζουμε και ο διοχετεύουμε στην αγορά. Οι πελάτες μας είναι κυρίως στην Αθήνα και λιγότεροι στη Θεσσαλονίκη. Πριν από εκατομμύρια χρόνια η στρουθοκάμηλος ήταν τετράποδο γι’ αυτό και το κρέας της είναι κόκκινο όπως το μοσχαρίσιο. Και μαγειρεύεται όπως το μοσχάρι”, διευκρινίζει κ. Αχλατλής. Αλλά και το λίπος της στρουθοκαμήλου χρησιμοποιείται στην κοσμετολογία.”Πωλείται 22 ευρώ συν το ΦΠΑ. Το δίνουμε σε 2-3 εργαστήρια μικρά που το χρησιμοποιούν στην παραγωγή καλλυντικών”. Τελευταία καινοτομία “διακοσμούμε τα αυγά. Τα κρεμάνε στις εκκλησίες στους πολυελαίους γιατί λένε ότι με τη μυρωδιά διώχνει τις αράχνες από το χώρο. Επίσης το αυγό με την κατάλληλη επεξεργασία το έχουμε κάνει και κανδήλα”, προσθέτει χαμογελώντας ο κ. Αχλατλής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *