Thursday , 2 May 2024

Τί γίνεται στις επαναληπτικές εκλογές – Πότε διεξάγονται – Ποιες μέρες κλείνουν σχολεία και πανεπιστήμια

Στην τελική ευθεία μπαίνει η χώρα για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Η ψηφοφορία για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών Αρχών θα διεξαχθεί μεθαύριο Κυριακή, 8 Οκτωβρίου. Σε περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν πλειοψηφήσει η διαδικασία θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή 15 του μηνός.

Επαναληπτική ψηφοφορία για περιφέρειες
Αν κατά τη ψηφοφορία της 8ης Οκτωβρίου 2023, α’ γύρος, κανένας συνδυασμός δεν πλειοψηφήσει με ποσοστό μεγαλύτερο του σαράντα τρία τοις εκατό (43% + 1 ψήφος) του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή, β’ γύρος, δηλαδή στις 15 Οκτωβρίου 2023 μεταξύ των υποψήφιων περιφερειαρχών των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Περιφερειάρχης εκλέγεται ο υποψήφιος περιφερειάρχης, επικεφαλής του συνδυασμού, που συγκέντρωσε στην επαναληπτική ψηφοφορία την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. Η επαναληπτική ψηφοφορία διεξάγεται στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων. Οι τακτικοί και αναπληρωματικοί σύμβουλοι εκλέγονται με βάση την αρχική ψηφοφορία (α’ γύρος) σύμφωνα με τους σταυρούς προτίμησης που έλαβε καθένας στην ψηφοφορία αυτήν.

Β’ γύρος για εκλογή δημάρχου
Δήμαρχος εκλέγεται ο επικεφαλής του συνδυασμού που πλειοψήφησε με ποσοστό μεγαλύτερο του σαράντα τρία τοις εκατό (43% + 1 ψήφος) του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων Στην περίπτωση που η πλειοψηφία αυτή δεν επιτευχθεί κατά την πρώτη Κυριακή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των επικεφαλής των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους, την επόμενη Κυριακή, β’ γύρος, οπότε δήμαρχος εκλέγεται ο επικεφαλής του συνδυασμού που συγκέντρωσε στην επαναληπτική ψηφοφορία την απόλυτη πλειοψηφία ολόκληρου του αριθμού των έγκυρων ψηφοδελτίων Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία δεν εκλέγονται δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά μόνο ο δήμαρχος. Συνεπώς, δεν υπάρχει σταυροδοσία. Αν στην επαναληπτική ψηφοφορία οι δύο συνδυασμοί ισοψηφήσουν, το αρμόδιο πρωτοδικείο διενεργεί κλήρωση για την ανάδειξη του επιτυχόντος συνδυασμού του δημάρχου. Οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους, που θα είναι πενταετής, θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2028.

Κλειστά σχολεία
Τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα θα μείνουν κλειστά από δύο έως τέσσερις ημέρες, καθώς θα μετατραπούν σε εκλογικά τμήματα. Θα παραμείνουν κλειστά από την Παρασκευή 6 έως και τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου λόγω του πρώτου γύρου των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.Σε όσες περιφέρειες ή δήμους χρειαστεί να διεξαχθεί και επαναληπτική ψηφοφορία, την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου και τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου.

Το ΑΠΘ για τη διευκόλυνση των φοιτητών
Την αναβολή των μαθημάτων για τη διευκόλυνση των φοιτητών που ψηφίζουν εκτός πόλης αποφάσισαν οι πρυτανικές Αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την ενημέρωση του πρυτανικού συμβουλίου στην πανεπιστημιακή κοινότητα, «λόγω των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών τα μαθήματα και τα εργαστήρια δεν θα διεξαχθούν την Παρασκευή 6 και τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φοιτητές και τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *