Friday , 3 May 2024

Τί συμβαίνει με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας(ΑΖΚ);

Του Γ. Κατσιάνη

Αν αναρωτιέστε γιατί η ΝΔ, τα τελευταία χρόνια, καταγράφει σταθερή μείωση των ποσοστών της στη Θεσσαλονίκη, η απάντηση είναι απλή: δεν έχει κάνει ούτε ένα έργο στην πόλη.

Και αν αυτό είναι λίγο ως πολύ γνωστό, θα σας αποκαλύψω σήμερα γιατί ένας θεσμός, σήμα κατατεθέν για την ανάπτυξη της πόλης, παραμένει μέχρι σήμερα στάσιμος.

Ο λόγος για την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ), τον κατεξοχήν αρμόδιο φορέα για το οικοσύστημα καινοτομίας της Θεσσαλονίκης.

Όταν στα τέλη Φεβρουαρίου του 2023, ο Κυριάκος Λουφάκης έδινε την σκυτάλη στον σημερινό πρόεδρο, Παναγιώτη Κετικίδη, δήλωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΑΖΚ είναι αυτό της υποστελέχωσής της, λόγω υποχρηματοδότησης.

Η εταιρεία απασχολεί τρεις μόνιμους εργαζόμενους και έχει προϋπολογισμό 300.000 ευρώ, ενώ -όπως είπε- για να διεκπεραιώσει αποδοτικά το έργο της θα χρειάζονταν τουλάχιστον επτά συνολικά (συμπεριλαμβανομένου ενός μάνατζερ/ διευθύνοντος συμβούλου) και «διπλάσιο budget».

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το thesseconomy.gr, δεν ήταν λίγες οι φορές που ο κ. Λουφάκης απευθύνθηκε απευθείας στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της ΑΖΚ, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Παρά το γεγονός ότι εδώ και 10 μήνες ο νυν πρόεδρος, Παναγιώτης Κετικίδης έχει συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της εξωστρέφειας του φορέα, η χρηματοδότηση παραμένει η ίδια.

Και όχι μόνο αυτό.

Όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω, o πρώην υφυπουργός Εσωτερικών, Σταύρος Καλαφάτης χρειάστηκε να δώσει πραγματική “μάχη” για να μην μπει “λουκέτο” στην ΑΖΚ.

Για ένα φορέα, ο οποίος εδώ και πέντε χρόνια έχει τον ίδιο προϋπολογισμό.

Και ας άναψε πρόσφατα το “πράσινο φως” από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τη δημιουργία του πρώτου θύλακα υποδοχής καινοτόμων δραστηριοτήτων στη Θέρμη.

Κρίμα, διότι η ΑΖΚ θα μπορούσε να αποτελέσει πραγματικό εργαλείο ανάπτυξης για την Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο.

Προφανώς, κάποιοι δεν το θέλουν…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *