Friday , 29 March 2024

“Ταφόπλακα για τις επιχειρήσεις εστίασης αν τα μέτρα ισχύσουν για πολύ” – Αντιδρούν οι καταστηματάρχες

Σ.Ξανθοπούλου

Δεν συμφωνούν με τα μέτρα επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων στον κλάδο της εστίασης οι καταστηματάρχες. Μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης Fm100 και τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Λουτζιούδη, ο Γιάννης Φιλοκώστας, Πρόεδρος ιδιοκτητών εστιατορίων-μπαρ-καφέ Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι αν τα μέτρα αυτά ισχύσουν για πολύ θα μπει ταφόπλακα στις επιχειρήσεις και διερωτήθηκε “πώς θα λειτουργεί το κατάστημα που έχει εξωτερικό χώρο; Με ραντεβού θα δέχεται τους πελάτες; Διαφωνώ με τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και προβλέπω ότι πολλά καταστήματα δε θα ανοίξουν εφόσον δεν έχουν εξωτερικούς χώρους. Να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας όπως πολύ καλά ξέρουμε. Εμείς έχουμε την ευχέρεια να προστατεύσουμε τους πελάτες και να τηρήσουμε τους κανόνες υγιεινής”.

Ο κ. Φιλοκώστας επεσήμανε ότι ο νέος τρόπος επαναλειτουργίας των καταστημάτων εστίασης θα καταστρέψει τον κλάδο μια και καλή και θα οδηγήσει στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους. “Δεν είναι μόνο αυστηρά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Είναι επικίνδυνα. Ποιος συνάδελφος θα καταφέρει να πληρώσει τις υποχρεώσεις του από εδώ και πέρα; Έχουν συσσωρευτεί τα χρέη πίσω μας. Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Τα μέτρα αυτά δε μας ανακουφίζουν” τόνισε.

Ο κ. Φιλοκώστας τόνισε ότι για να ανακάμψουν οι επιχειρήσεις τις εστίασης θα πρέπει να δοθούν ως το τέλος της χρονιάς δάνεια με μηδενικά επιτόκια, να δοθεί ευχέρεια στους ιδιοκτήτες καφέ/εστιατορίων να λειτουργήσουν και τους εσωτερικούς χώρους, το ενοίκιο να έχει έκπτωση 40% με το υπόλοιπο 60% να πληρώνεται από το κράτος και να επιδοτηθούν οι εργασιακές και ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.

Τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που έχει οριστεί για την ερχόμενη Παρασκευή μεταξύ της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας) και του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *