Friday , 26 April 2024

Τα καύσιμα αποτελούν σήμερα το 70%(!) του λειτουργικού κόστους ενός φορτηγού οχήματος

Του Γ.Κατσιάνη

Με οικονομική ασφυξία απειλούνται χιλιάδες επιχειρήσεις οδικών μεταφορών στη χώρα μας, λόγω της αύξησης των τιμών στα καύσιμα.

Με επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών, Μεταφορών και Ανάπτυξης, η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ) τονίζει ότι τα καύσιμα αποτελούν σήμερα το 70%(!) του λειτουργικού κόστους ενός φορτηγού οχήματος.

“Από τις αρχές του 2021 έως τώρα, η τιμή των καυσίμων στην Ε.Ε. αυξήθηκε ακόμη έως και 80%, με συνεχή ανοδική τάση. Από τότε που ξεκίνησε η στρατιωτική επίθεση της Ρωσία στην Ουκρανία στα τέλη του Φεβρουαρίου 2022 και μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, η τιμή των καυσίμων αυξήθηκε έως και 25-30%”, τονίζει, μεταξύ άλλων, η ΟΦΑΕ.

Αποτέλεσμα της κατάστασης είναι σήμερα, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η πλειοψηφία των ελληνικών μεταφορικών επιχειρήσεων να λειτουργεί με αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα ενώ τα χρηματοοικονομικά αποθεματικά έχουν πλέον μηδενιστεί.

“Τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη λάβει μέτρα οικονομικής ενίσχυσης του νευραλγικού κλάδου των οδικών μεταφορών, με πιο πρόσφατα παραδείγματα από την Γαλλία και την Ισπανία όπου εγκρίθηκαν άμεσες επιδοτήσεις στις εταιρείες του κλάδου, συνολικού ύψους 400 εκ. ευρώ ενώ στα υπόλοιπα κράτη-μέλη λειτουργεί ανέκαθεν σύστημα επιστροφής φόρου καυσίμου στους επαγγελματίες, τα οποία έχουν ενισχυθεί λόγω της σημερινής κατάστασης”, υπογραμμίζει η ΟΦΑΕ και ζητά την λήψη μέτρων στήριξης από την πλευρά της Πολιτείας.

“Προτείνουμε την μείωση του ειδικού φόρου καυσίμου, ή εναλλακτικά την εφαρμογή πλαφόν στην τιμή διάθεσης του πετρελαίου κίνησης στους επαγγελματίες μεταφορείς, έτσι ώστε να επανέλθει το κόστος της μεταφοράς σε βιώσιμα επίπεδα και να μπορέσουν οι επαγγελματίες να ανταπεξέλθουν στην συνέχιση της δραστηριότητάς τους, συμβάλλοντας στην διατήρηση του ομαλού εφοδιασμού της αγοράς”, καταλήγει στην επιστολή της η ΟΦΑΕ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *