Thursday , 28 March 2024

Τα πιο θερμά Χριστούγεννα που είχαμε στην Ελλάδα

Ηλιόλουστα τα φετινά Χριστούγεννα με θερμοκρασίες 4-5 βαθμούς πάνω από τις κανονικές για την εποχή. Στη Θεσσαλονίκη ο υδράργυρος στη διάρκεια της ημέρας, σήμερα ανήμερα των Χριστουγέννων, αναμένεται να… σκαρφαλώσει στους 15 βαθμούς Κελσίου. Όπως επισημαίνει στο thesseconomy.gr δρ. Μετεωρολογίας Μιχάλης Σιούτας “έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν να έχουμε ήπιο Δεκέμβριο τις ημέρες των Χριστουγέννων. Αλλά τόσο παρατατεμένες ημέρες ηλιοφάνειας που έχουμε φέτος δεν είχαμε στο παρελθόν για το μήνα Δεκέμβριο. Και αυτό είναι το ασυνήθιστο. Οι θερμοκρασίες σε σχέση με το παρελθόν δεν είναι και τόσο υψηλές”.

Θερμοκρασίες ρεκόρ
Και όπως αναφέρει “τα πιο θερμά Χριστούγεννα στην Ελλάδα ήταν αυτά του 1995 όπου είχαμε 22,6 βαθμούς Κελσίου στη Θεσσαλονίκη, 23,2 βαθμούς είχαμε στη Λάρισα και 19 βαθμούς Κελσίου στην Αθήνα. Όμως ρεκόρ θερμοκρασιών σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1993 όπου μία εβδομάδα νωρίτερα από τα Χριστούγεννα, στις 17 Δεκεμβρίου, καταγράφηκε θερμοκρασία 23,5 βαθμών Κελσίου”.
Τα λευκά Χριστούγεννα αρχίζουν να γίνονται παρελθόν “και “αρχίζει να κάνει εντονότερη την παρουσία της η κλιματική αλλαγή αποτελέσματα της οποίας είναι οι ήπιοι χειμώνες, μικρότερης διάρκειας και οι ήπιες χιονοπτώσεις. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει να έχουμε και έντονα κύματα ψύχους αλλά μικρότερης διάρκειας”, πρόσθεσε ο μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *