Tuesday , 30 April 2024

Τα Τέμπη «παραλύουν» τη χώρα – Θεσσαλονίκη: Χωρίς αστικά – Πού θα γίνουν συγκεντρώσεις και πορείες

Σε απεργιακό «πυρετό» η χώρα με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την τραγωδία των Τεμπών, που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας και αποκάλυψε τα τεράστια κενά ασφαλείας στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Στους δρόμους… κατεβαίνουν σήμερα εργαζόμενοι από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μετά τις αποφάσεις για απεργία 50 εργατικών κέντρων της χώρας και 19 Ομοσπονδιών εργαζομένων.

Ποιοι απεργούν
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα παραμείνει σήμερα κλειστό. Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με απόφαση της συγκλήτου δεν θα πραγματοποιήσει εξετάσεις και μαθήματα. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης θα συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία που έχει ανακοινώσει η ΠΟΕΔΗΝ. To Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης αποφάσισε για σήμερα την κήρυξη 4ωρης στάσης Εργασίας, αλλά δεν θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών.
-Χωρίς αστικά λεωφορεία θα μείνει σήμερα η Θεσσαλονίκη καθώς οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ «αποφάσισαν να δώσουν το ‘παρών’στις σημερινές κινητοποιήσεις». Θα κυκλοφορούν μόνο 50 λεωφορεία με προσωπικό ασφαλείας που θα διαθέσει ο Οργανισμός. Κανονικά θαπραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των ειδικά διαμορφωμένων οχημάτων εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ καθώς και η νυχτερινή γραμμή του αεροδρομίου ΙΝ.
-Οι δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Η ΕΣΗΕΜ-Θ σε συντονισμό με την ΠΟΕΣΥ και τις άλλες Ενώσεις έχουν εξαγγείλει 4ωρη στάση εργασίας για σήμερα από τις 12.00 μ. -16.00 μ.μ..
-Στάση εργασίας από τις 11.30 π.μ. – 14.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί και στα φαρμακεία σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Κατά τις ώρες της στάσης εργασίας, οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από τα εφημερεύοντα φαρμακεία.

Πού θα γίνουν οι πορείες
Στη Θεσσαλονίκη -με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη σιδηροδρομική τραγωδία- έχουν προγραμματιστεί να γίνουν δύο συγκεντρώσεις και πορείες το πρωί στην πόλη, άλλες δύο συγκεντρώσεις το απόγευμα και μία συγκέντρωση το βράδυ.
-Στις 10.30 το πρωί εργατικά σωματεία και συνδικάτα θα συγκεντρωθούν στο άγαλμα Βενιζέλου. Οι εργαζόμενοι συμμετέχουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας – πορεία, για τα Τέμπη και κατά των πολιτικών που εφαρμόζονται στις συγκοινωνίες, στην Παιδεία, στην Υγεία, σε κάθε χώρο εργασίας.
-Την ίδια ώρα (10.30 π.μ.) στην Καμάρα δίνουν… ραντεβού εργαζόμενοι, αγρότες, σύλλογοι, σωματεία, φοιτητές και μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου για τον έναν χρόνο μνήμης από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπρών.
-Στις 9:30 π.μ. οι σύλλογοι εργαζομένων των νοσοκομείων Γεννηματάς και Άγιος Δημήτριος θα συγκεντρωθούν έξω από το νοσοκομείο Γεννηματάς.

Στις 9.45 π.μ. θα προηγηθεί προσυγκέντρωση του κλάδου ΣΕΤΕΠΕ στη διασταύρωση των οδών Μητροπόλεως με Αριστοτέλους. Οι διανομείς θα προσυγκεντρωθούν στις 9:00 το πρωί στην Τούμπα, Απόλλωνος 26, στο σημείο που σκοτώθηκε τον Νοέμβριο ο συνάδελφός τους.
Το απόγευμα στις 18.30 μ.μ. συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει προγραμματιστεί στην πλατεία ΟΣΕ, στο Νέο Σσιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης.
-Μισή ώρα αργότερα, στις 19.00 μ.μ. θα συγκεντρωθούν έξω από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης μέλη του ΠΑΜΕ, του ΜΑΣ, καθώς και άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου.
-Τέλος στις 23.21 μ.μ. ώρα που συνέβη η τραγωδία αναμένεται να συγκεντρωθούν στο Νέο Σσιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης μέλη του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών.

Δρώμενα
Στην Αριστοτέλους
Στη μνήμη των αδικοχαμένων της σιδηροδρομικής τραγωδίας το Σωματείο Καθηγητών Χορού στις 12.00 το μεσημέρι θα τοποθετήσεις στο Άγαλμα Βενιζέλου, στην Αριστοτέλους, 57 άδειες καρέκλες, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αποτίσει φόρο μνήμης στα θύματα. «Στις 28 Φεβρουαρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη, που προκάλεσε ανείπωτη θλίψη σε όλη τη χώρα και άφησε μια διαρκή, ανοιχτή πληγή σε δεκάδες οικογένειες. Ένα χρόνο μετά προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε. Το έγκλημα όμως δεν θα ξεχαστεί! Οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν και θα μας βρίσκουν απέναντί τους σε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Σωματείου Καθηγητών Χορού.

«Εις μνήμην- Μνήμη ενάντια στη λήθη»
Το 5ο Εργαστήριο Ζωγραφικής, του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., πραγματοποιεί εικαστικό δρώμενο «Εις Μνήμην-Μνήμη ενάντια στην λήθη» στη μνήμη των νεκρών φοιτητών του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Το δρώμενο θα πραγματοποιηθεί την ακριβή ώρα της σύγκρουσης των τρένων σήμερα, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024, με ώρα προσέλευσης 22.40 μ.μ. Θα πραγματοπιιηθεί στον προαύλιο χώρο του κτιρίου Διοίκησης του ΑΠΘ, μπροστά στο άγαλμα του Αριστοτέλη. Παρακαλούνται οι μετέχοντες να φέρουν μαζί τους ένα κερί και μία βαλίτσα ή ταξιδιωτικό σακίδιο, το οποίο και θα παραλάβουν με την λήξη της δράσης. Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή». Εν τω μεταξύ μεσίστιες κυματίζουν σήμερα οι σημαίες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στις εκπαιδευτικές διαδικασίες στη μνήμη των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος η σημερινή ημέρα «συνιστά υπόμνηση της ευθύνης των αρμοδίων αρχών να αποδώσουν την πρέπουσα δικαιοσύνη και του δικού μας χρέους να τιμούμε τη μνήμη των ψυχών που χάθηκαν».

Σε όλη τη χώρα
24ωρη απεργία έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ και στο πλαίσιο αυτό, απεργιακές συγκεντρώσεις προγραμματίζονται σε 56 πόλεις της χώρας. Εκατοντάδες είναι και οι απεργιακές αποφάσεις πρωτοβάθμιων σωματείων εργαζομένων.
-Στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα τρένα, ενώ η Hellenic Train ανακοίνωσε ότι σήμερα δεν θα γίνει κανένα δρομολόγιο.
-Κανονικά γίνονται σήμερα οι πτήσεις στα αεροδρόμια της χώρας αφού παράνομη κρίθηκε η συμμετοχή των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στις απεργακές κινητοποιήσεις.
-Ανακοίνωση έχει εκδώσει και η ΟΛΜΕ που καλεί τα μέλη της, τους καθηγητές, να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία.
-Απόφαση να συμμετάσχει στην απεργία στις 28 Φεβρουαρίου 2024 πήρε η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ). «Στις 28 Φλεβάρη απεργούμε για τις ζωές μας!», αναφέρουν στο σύνθημά τους οι εργαζόμενοι στις τράπεζες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *