Saturday , 20 April 2024

Τα Χριστούγεννα της πανδημίας

Του Μάριου Παπαδόπουλου,

Αντιπρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Πρόεδρος Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης

Ήταν η καλύτερη εποχή του χρόνου, έγινε η πλέον αγχωτική εποχή του χρόνου. Ήταν εποχή χαράς, έγινε εποχή αβεβαιότητας και δυσπιστίας. Ήταν η πιο λαμπερή περίοδος του χρόνου και τώρα φαντάζει η πιο θαμπή. Μία αλήθεια όμως παραμένει: με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, μπροστά μας έχουμε τα πάντα, την ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα.

Καθώς πλησιάζουμε στην περίοδο των Χριστουγέννων, όλοι εμείς που εργαζόμαστε σε επιχειρήσεις όπου οι πωλήσεις αυξάνονται λόγω των γιορτών, αισθανόμαστε χαρούμενοι μιας και η χρονιά θα κλείσει παραγωγικά και οικονομικά ενισχυμένη. Επιπλέον, νέες ιδέες για νέα προϊόντα γεννιούνται και συμπληρώνουν κάθε χρόνο τα παραδοσιακά και τα ήδη καταξιωμένα μας γλυκίσματα αλλά και νέες τεχνικές πώλησης και φυσικά πάντα φρεσκάρισμα στο χαμόγελο και στην εξυπηρέτηση του κάθε πελάτη.

Η προσπάθεια όλων όσων εργαζόμαστε εντατικά κάθε Χριστούγεννα διοχετεύεται προς μία και μόνο κατεύθυνση: ενίσχυση του εορταστικού πνεύματος προς πάσα κατεύθυνση και με κάθε τρόπο! Να εμπνεύσουμε τους συνεργάτες μας και να τους εμφυσήσουμε δύναμη για να αντέξουν τις επόμενες ημέρες. Να τους οπλίσουμε με υπομονή και κουράγιο για την κοσμοσυρροή που επίκειται λόγω των ημερών. Να φτιάξουμε εξαιρετικά μελομακάρονα, ονειρεμένες βασιλόπιτες και χιονισμένα από άχνη βουνά κουραμπιέδων! Να βιώσουμε ως εργοδότες τη χαρά του να δίνουμε το χριστουγεννιάτικο δώρο στους εργαζόμενους, καθώς όλη η χρονιά ήταν παραγωγική και η επιχείρηση ξεπέρασε τα προσδοκόμενα! Και φυσικά όλα αυτά με το όραμα ότι μόλις τελειώσει η γιορτινή αλλά και κουραστική περίοδος, για την οποία ακόμα και ο ίδιος ο Άγιος θα παραπονιόταν, να ανταμείψουμε το σώμα και το πνεύμα μας μια μικρή, αναζωογονητική εκδρομή σε κάποιο χιονοδρομικό κέντρο.

Όμως στα Χριστούγεννα της Πανδημίας τι από τα παραπάνω μπορούμε να πούμε ότι θα ισχύσει; Μοιραία, η απάντηση που δίνουμε όλοι μας είναι «δυστυχώς όχι όλα»… Οι φετινές γιορτές θα πλημυρίσουν από την αγωνία να μην προσβληθεί κανένας δικός μας άνθρωπος από τον ιό και να αναρρώσουν όλοι όσοι νοσούν. Το φως των Χριστουγέννων θα αντικατασταθεί από το σκοτάδι των κλειστών καταστημάτων, η αγωνία της επαγγελματικής επιτυχίας από την αγωνία αν μπήκε το επίδομα, τα τραγούδια και τα πολύβουα πάρτι θα δώσουν τη θέση τους στα κλειστά οικογενειακά γεύματα.

Και όσον αφορά εμάς στον ιδιωτικό τομέα, ολοένα και ενισχύεται η αίσθηση ότι ως προς το οικονομικό αποτύπωμα της περιόδου αυτής ζούμε σε μια χώρα με «παιδιά και αποπαίδια»  Μέχρι και τις παραδοσιακές ευχές πρέπει να τις αντικαταστήσουμε. Η ευχή «και του χρόνου», που τόσο αβίαστα βγαίνει κάθε Χριστούγεννα από τα χείλη όλων, αντικαθίσταται από την ευχή «ποτέ ξανά».

Ας ευχηθούμε να μην ξαναζήσουμε ως καταναλωτές, ως επιχειρηματίες και ως πολίτες, ύφεση, δυσλειτουργία δημόσιου τομέα, αβεβαιότητα και φυσικά κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας. Αν θέλω να είμαι ειλικρινής και ακριβής, οφείλω στον εαυτό μου πρώτα, να μιλήσω και με παραδείγματα. Η προσδοκώμενη ύφεση για τις γιορτές ενδέχεται να ξεπεράσει το 25%. Η δυσθυμία των πελατών εκφράζεται μέσα από τα συνεχή παράπονα προς εμάς –πώς αλλιώς; αφού δεν έχουν πού να διαμαρτυρηθούν. Οι αστοχίες του κρατικού μηχανισμού παρεμποδίζουν αφενός τη λειτουργία της αγοράς και αφετέρου προβληματίζουν το καταναλωτικό κοινό. Ας είναι όλα αυτά σκηνές από μια ταινία που δεν θα ξαναδούμε. 

Ευχή όλων το 2021 να είναι μία χρονιά που δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω, αλλά όλοι μαζί θα καταφέρουμε να επανεκκινήσουμε -αφού γλυτώσουμε από την υγειονομική κρίση- την πολύπαθη οικονομία μας και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που χρόνια τώρα αποτελούν την ραχοκοκαλιά της.

Και κάτι τελευταίο: τα Χριστούγεννα ήταν η πιο γλυκιά εποχή του χρόνου και δεσμεύομαι εκ φύσεως και εκ θέσεως ότι θα παραμείνει!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *