Tuesday , 30 April 2024

Την πρώτη πυρηνική μπαταρία δημιούργησαν Κινέζοι- Παράγει ενέργεια για 50 χρόνια χωρίς φόρτιση

Με έδρα το Πεκίνο, επιχείρηση στην Κίνα παρουσίασε τη νέα μπαταρία που, όπως ισχυρίζεται, «μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια για 50 χρόνια χωρίς να χρειάζεται φόρτιση ή συντήρηση. Αυτή η νέα ενεργειακή καινοτομία θα βοηθήσει την Κίνα να αποκτήσει ηγετικό πλεονέκτημα στο νέο γύρο της τεχνολογικής επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης», υπογραμμίζει η εταιρεία.

Η μελλοντική χρήση της σε κινητά
Η «Betavolt» είναι η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που υλοποιεί σμίκρυνση της ατομικής ενέργειας. Κατάφερε να συμπιέσει 63 πυρηνικά ισότοπα σε μια μονάδα τόσο μικρή όσο ένα νόμισμα. Πλέον θα είναι ικανές να τροφοδοτούν συσκευές όπως τα smartphones επ’ αόριστον, χωρίς την ανάγκη επαναφόρτισης.

Πιλοτική δοκιμή
Η εταιρεία αποκαλύπτει ότι η μπαταρία επόμενης γενιάς της βρίσκεται ήδη σε πιλοτική δοκιμή, με σχέδια για μαζική παραγωγή για μελλοντική εμπορική χρήση σε συσκευές όπως τηλέφωνα και drones. «Οι μπαταρίες ατομικής ενέργειας Betavolt μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες παροχής ενέργειας μακράς διάρκειας σε πολλαπλά σενάρια, όπως η αεροδιαστημική, ο εξοπλισμός τεχνητής νοημοσύνης, ο ιατρικός εξοπλισμός, οι μικροεπεξεργαστές, οι προηγμένοι αισθητήρες, τα μικρά drones και τα μικρορομπότ», ενημερώνει.

Φιλική στο περιβάλλον
Η Betavolt δηλώνει ότι η πρώτη της πυρηνική μπαταρία μπορεί να αποδώσει 100 μικροβάτ και τάση 3V ενώ έχει διαστάσεις 15x15x5 mm, ωστόσο σχεδιάζει να παράγει μια μπαταρία ισχύος 1 watt μέχρι το 2025. «Η μπαταρία που ανέπτυξε η Betavolt είναι απολύτως ασφαλής, δεν έχει εξωτερική ακτινοβολία. Είναι φιλικές προς το περιβάλλον και μετά την περίοδο διάσπασης τα 63 ισότοπα μετατρέπονται σε ένα σταθερό ισότοπο χαλκού, το οποίο δεν είναι ραδιενεργό και δεν αποτελεί απειλή ή ρύπανση για το περιβάλλον», σημειώνει η εταιρεία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *