Friday , 19 April 2024

Τη δημιουργία πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων στις λίμνες της χώρας προτείνει το ΕΒΕΘ για εξοικονόμηση ενέργειας

Την αξιοποίηση των φυσικών και τεχνητών λιμνών της χώρας μας, μέσω της εγκατάστασης σε αυτές πλωτών φωτοβολταΐκών πάρκων με ενσωματωμένες δυνατότητες αποθήκευσης ενέργειας, προτείνει η διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), με επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνο Σκρέκα, την οποία υπογράφει ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Ιωάννης Μασούτης.

Το ύψος των απαιτούμενων επενδύσεων και ο χρόνος υλοποίησης των σχετικών δράσεων, σ΄θμφωνα με το ΕΒΕΘ, επιτρέπουν μια σχετικά γρήγορη και οικονομικά συμφέρουσα και ασφαλή προσαρμογή του μείγματος πηγών ενέργειας στις σκληρές συνθήκες που συνδιαμορφώνουν η κλιματική αλλαγή και η τρέχουσα γεωπολιτική κρίση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει το Επιμελητήριο, στην τεχνητή λίμνη Alqueva της Πορτογαλίας προγραμματίζεται να λειτουργήσει, από τον προσεχή Ιούλιο, ένα πλωτό ηλιακό πάρκο με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά. Το πάρκο καταλαμβάνει έκταση 2 εκταρίων όπου εγκαθίστανται 12.000 ηλιακά πάνελς, με συνολική δυναμικότητα 7,5 GWh. Επίσης, εγκαθίστανται σε αυτό μπαταρίες λιθίου με δυνατότητα αποθήκευσης 2 GWh. Το ύψος της επένδυσης αναμένεται να αγγίξει τα 6 εκατομμύρια ευρώ. Τέλος, σημειώνεται ότι το σχετικό συμβόλαιο παραχώρησης υπογράφηκε το Μάϊο του 2021 και η κατασκευή του έργου άρχισε αμέσως μετά την υπογραφή του.

Η διοίκηση του ΕΒΕΘ θεωρεί ότι η πρόταση αυτή μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην επίλυση του ενεργειακού προβλήματος στη χώρα μας και δηλώνει ότι παραμένει στη διάθεση του υπουργείου για κάθε διευκρίνιση και επιπλέον πληροφορία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *