Monday , 6 May 2024

Τις… πληγές της «μετρά» η Θεσσαλία – «Θαμμένα» στο νερό εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο – Κίνδυνος για την πεζογέφυρα στα Τέμπη

Τις «πληγές της» μετρά η Λάρισα, η Καρδίτσα και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας μετά τη φονική κακοκαιρία «Daniel». Μεγάλες εκτάσεις παραμένουν πλημμυρισμένες, ενώ μεγάλο κομμάτι του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου βρίσκεται κάτω από το νερό. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών των οποίων τα σπίτια έχουν πλημμυρίσει φιλοξενούνται σε συγγενικά σπίτια και περίπου 1.100 πληγέντες σε κλειστά γήπεδα και ξενοδοχεία στα οποία διαμορφώθηκαν χώροι φιλοξενίας των πολιτών. Από τους 4.543 πολίτες που διασώθηκαν, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, λήφθηκε μέριμνα για τη διαμονή τους. Η πλατφόρμα αρωγής, οικονομικής ενίσχυσης άνοιξε με μόλις 30 να έχουν υποβάλλει αιτήσεις, από Μαγνησία, Καρδίτσα και Τρίκαλα. Η πλατφόρμα θα ανοίξει αύριο, Τετάρτη, για τους κατοίκους της Λάρισας.

Κάτω από τα νερά η εθνική οδός
Σε μια απέραντη λίμνη έχει μετατραπεί η εθνική οδός Θεσσαλονίκης –Λάρισας σε μήκος 60 χιλιομέτρων. Η Λάρισα είναι αποκομμένη από τη Θεσσαλονίκη και σιδηροδρομικά γιατί από εκεί περνάνε και οι γραμμές του τρένου. Οι υπεύθυνοι δεν μπορούν να απαντήσουν με βεβαιότητα πόσες μέρες θα χρειαστούν ώστε να δοθεί στην κυκλοφορία το οδικό δίκτυο -εθνικό και επαρχιακό- αποκλείουν όμως να αποκατασταθούν οι ζημίες πιο σύντομα από τη μία εβδομάδα. Μέλημα των αρμοδίων δεν είναι μόνο να φύγουν τα νερά για να δοθεί στην κυκλοφορία η εθνική οδός, αλλά να γίνει και ο απαραίτητος έλεγχος σε όλο το μήκος του οδοστρώματος που αυτή τη στιγμή είναι πλημμυρισμένο. Εκτιμάται ότι σε περίπου 36 χωριά και στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας η οδική πρόσβαση είναι προβληματική έως αδύνατη.

Η διαδρομή Θεσσαλονίκης-Λάρισας
Για να μεταβεί κάποιος από τη Θεσσαλονίκη στη Λάρισα και αντίστροφα πρέπει ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη να πάει Βέροια, Γρεβενά, να φτάσει στην Καλαμπάκα από την Εγνατία Οδό, Τρίκαλα από εκεί Καρδίτσα και μετά στη Λάρισα. Δηλαδή μία παράκαμψη πέντε ωρών. Εν τω μεταξύ ο δρόμος έχει κίνηση γιατί είναι η μόνη εναλλακτική διαδρομή και υπάρχουν αρκετές νταλίκες και φορτηγά που ακολουθούν αυτή τη διαδρομή. Αξίζει να σημειωθεί πως οδικά η επικοινωνία της Λάρισας με την Αθήνα δεν έχει πληγεί καθόλου.

Hellenic Train: «Αναστέλλονται δρομολόγια λεωφορείων»
«Αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας οι λεωφορειακές συνδέσεις στη γραμμή Αθήνα- Θεσσαλονίκη, καθώς και στη Λάρισα- Λιτόχωρο, μετά από ενημέρωση των αρμόδιων αρχών για διακοπή της κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό στο ύψος της Λάρισας, εξαιτίας της υπερχείλισης του Πηνειού», σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Train.

Στη Λάρισα
Σταδιακά αποκαθίσταται η κατάσταση στην πόλη της Λάρισας, ενώ στη συνοικία της Νέας Σμύρνης τα νερά έχουν λιμνάσει και δεν μπορούν να φύγουν. Το ίδιο συμβαίνει και στις συνοικίες της Αγίας Μαρίνας και του Αγίου Θωμά. Η στάθμη του ποταμού Πηνειού έχει πέσει σε τέτοιο σημείο που κάνει τις αρχές να εκτιμούν πως δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος ούτε νέας υπερχείλισης αλλά ούτε και υποχώρησης των αναχωμάτων. Το ανάχωμα που είχε παρουσιάσει ρωγμή και βρίσκεται κοντά στη συνοικία της Λάρισας «Ιπποκράτης», στο κέντρο της πόλης, αντέχει και μάλιστα οι αρχές είπαν πως δεν χρειάζεται να είναι πλέον οι κάτοικοι σε επιφυλακή αφού όπως φαίνεται ο κίνδυνος πλέον έχει εκλείψει εντελώς. Στις εργατικές κατοικίες στη Γιάννουλη το ποτάμι έχει βγει έξω από την κοίτη του και ρέει παράλληλα με τον κανονικό ρου του ποταμού. Λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζονται στη Λάρισα από την πρόσφατη θεομηνία, ο δήμος Λαρισαίων αποφάσισε τη ματαίωση της φετινής εμποροπανήγυρης, η οποία ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 24 Σεπτεμβρίου.

3.100 αυτοψίες
Σήμερα ξεκινά η αυτοψία στις πλημμυρισμένες περιοχές της Λάρισας από τα ειδικά κλιμάκια. Μετά την πρωτοφανή κακοκαιρία, 80 κλιμάκια του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, προβαίνουν σε διαρκείς αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές, με επικεφαλής των αρμόδιο υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει μέχρι στιγμής 3.100 αυτοψίες κατοικιών, στις οποίες διαπιστώνονται σημαντικές καταστροφές οικοσκευών. Σε 60-70 περιπτώσεις κατέρρευσαν σπίτια, κυρίως πλήθΙνα, τα περισσότερα από κατολισθήσεις και φερτά υλικά.

Κάτω από τις λάσπες και η Καρδίτσα
Μετά από πολλά 24ωρα παραμένουν πλημμυρισμένα κάτω από τόνους νερού και λάσπης πολλά χωριά και της Καρδίτσας. Αν κι έχουν υποχωρήσει τα νερά σε πολλά σημεία, υπάρχουν ακόμη και γκρεμισμένα σπίτια από το «μένος» με το οποίο μπήκε στα χωριά το νερό.

Στην κοιλάδα των Τεμπών
Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στο προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής και στην κρεμαστή πεζογέφυρα μέσα στην Κοιλάδα των Τεμπών. Το ύψος του νερού είχε φτάσει τα 18 μέτρα- τόσο είναι το ύψος της πεζογέφυρας -και το νερό περνούσε από πάνω της. Οι τελευταίες εικόνες έδειχναν πως ένα κομμάτι αυτής της γέφυρας έχει αποκοπεί, κρέμεται από ένα συρματόσχοινο και είναι πολύ πιθανό να αποκολληθεί τελείως και να καταστραφεί η γέφυρα. Επιπλέον μεγάλος όγκος νερού έχει μπει και μέσα στο προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής αλλά και στη σπηλιά όπου αναβλύζει το αγίασμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *