Thursday , 2 May 2024

Τι αλλαγές φέρνει ο νέος εργασιακός νόμος σε άδειες, υπερωρίες και αποζημιώσεις

Νέα δεδομένα στο καθεστώς της απασχόλησης φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή.

Ειδικότερα, θεσπίζονται η άδεια πατρότητας (14 ημέρες με αποδοχές), γονική (4 μήνες για κάθε γονέα) με επιδότηση για πρώτη φορά από τον ΟΑΕΔ για τους δύο μήνες και άδεια φροντιστήγια συγγενείς ή συνοίκους που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Επιπλέον επεκτείνονται η άδεια λοχείας των 9 εβδομάδων μετά τη γέννα και στην υιοθεσία τέκνου, η ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας των 6 μηνών με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ και στην υιοθεσία τέκνου και το μειωμένο ωράριο(άδεια φροντίδας τέκνου) και στην μητέρα που απέκτησε τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας.

Υπερωρίες

Επίσης, αυξάνεται το όριο των επιτρεπόμενων υπερωριών στις 150 ώρες το χρόνο σε όλους τους κλάδους της οικονομίας ενώ αυξάνεται και η αμοιβή για τις υπερωρίες για τις οποίες δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες έγκρισης και ορίζεται στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 120% (από 80%).

Λοιπές αλλαγές

Επιπλέον, αυξάνεται από την 1η Ιανουαρίου 2022 η αποζημίωση απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες και εξισώνεται με εκείνη των υπαλλήλων (μισθοί έως 12 μηνών).

Όσον αφορά το διάλειμμα, θα χορηγείται μετά από 4 ώρες εργασίας (αντί για 6 ώρες που ισχύει σήμερα).

Επίσης, όσοι εργαζόμενοι απασχολούνται από το σπίτι τους αποκτούν δικαίωμα αποσύνδεσης, δηλαδή δεν θα απαντούν σε mail, SMS, κλήσεις μετά τη λήξη του ωραρίου εργασίας τους ενώ ο εργοδότης αναλαμβάνει το κόστος απόκτησης και συντήρησης του εξοπλισμού.

Όσοι απασχολούνται στις ψηφιακές πλατφόρμες (delivery, courier) αποκτούν συνδικαλιστικά δικαιώματα (σύσταση οργανώσεων, διαπραγμάτευση συλλογικών συμφωνιών, απεργία).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *