Thursday , 28 March 2024

Τι αποκαλύπτει ένας από τους πρωταγωνιστές του πραξικοπήματος κατά του Μακαρίου για τον Ιωαννίδη και την στάση της CIA

Του Γ. Κατσιάνη

45 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου στην Κύπρο που σηματοδότησε την εισβολή του Αττίλα στην Μεγαλόνησο και κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες Ελληνοκύπριους.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στην μνήμη των αθώων θυμάτων της μελανότερης σελίδας στην νεότερη ελληνική ιστορία, το thesseconomy.gr φέρνει στο «φως» το παρασκήνιο της συνομωσίας των χουντικών για την ανατροπή του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρχιεπισκόπου Μακαρίου, μέσα από την ματιά ενός εκ των πρωταγωνιστών εκείνων των γεγονότων, του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Γρηγόρη Μπονάνου.

Όπως σημειώνει στο βιβλίο του με τίτλο «Η Αλήθεια», το σχέδιο ανατροπής του Μακαρίου είχε εκπονηθεί από τον «αόρατο δικτάτορα», ταξίαρχο, Δημήτρη Ιωαννίδη ενώ αρχικά η εκτέλεση του είχε οριστεί για το Σάββατο 13 Ιουλίου 1974.

«Τον ρώτησα (σ.σ. Ιωαννίδη) τότε που είναι το σχέδιο ενέργειας (σ.σ. ανατροπής του Μακαρίου) που είχε καταρτιστεί και εκείνος που απάντησε πως δεν υπάρχει γραπτό σχέδιο αλλά ότι έδωσε προφορικές εντολές στους (σ.σ. ταξίαρχο Εθνικής Φρουράς) Γεωργίτση και (σ.σ. συνταγματάρχη-διοικητή καταδρομέων Εθνικής Φρουράς) Κομπόκη, τις οποίες αποστήθισαν», τονίζει, μεταξύ άλλων στο βιβλίο του ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δευτέρα 15 Ιουλίου 1974

Ανήμερα του πραξικοπήματος κατά του Μακαρίου, ο στρατηγός Μπονάνος ενημερώνεται από τον Ιωαννίδη ότι «όλα πήγαν καλά, εκτός από το δυσάρεστο ότι Πρόεδρος της Κύπρου ορκίστηκε ο Σαμψών».

Όπως υποστηρίζει, η επιλογή αυτή προκάλεσε την έντονη δυσφορία του, διότι «ποτέ δεν με ενημέρωσαν αυτός και ο (σ.σ. στρατηγός- πρόεδρος της Δημοκρατίας) Γκιζίκης για τα πρόσωπα τα οποία σκέφτονταν να ορίσουν ως διάδοχη κατάσταση, μετά την ανατροπή του Μακαρίου».

Οι διαβεβαιώσεις των Αμερικανών

Τέσσερις ημέρες νωρίτερα (11 Ιουλίου 1974), ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χούντας αποκαλύπτει ότι η ανατροπή του Μακαρίου είχε τις… ευλογίες της CIA.

«Ο αρχηγός του κλιμακίου της CIA στην Αθήνα είπε στον αρχηγό της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) Σταθόπουλο ότι τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να επέμβουμε στην Κύπρο, ότι οι Αμερικανοί δεν θέλουν τον Μακάριο στην εξουσία και ‘είναι μαζί μας’», σημειώνει ο στρατηγός Μπονάνος.  

Αύριο η συνέχεια για τις δραματικές ώρες που ακολούθησαν μέχρι την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *