Friday , 19 April 2024

Τι ζητούν οι επιχειρήσεις για την στήριξη της αγοράς- Έρευνα του ΕΒΕΘ

Η ανάγκη στήριξης της απασχόλησης, της κατανάλωσης και της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσα από συγκεκριμένα μέτρα τόσο κατά τη διάρκεια του lockdown, όσο και μετά από αυτό, αναδεικνύεται μέσα από τις προτάσεις επιχειρήσεων-μελών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Το ΕΒΕΘ υλοποίησε, συγκεκριμένα, έρευνα μεταξύ των επιχειρήσεων-μελών του, εκ των οποίων 82 ανταποκρίθηκαν, καταγράφοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις πιθανές λύσεις σε αυτά.

Από τις απαντήσεις των επιχειρήσεων προκύπτει ότι η αναστολή λήψης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για οφειλές σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τουλάχιστον δύο χρόνια, είναι αναγκαία ώστε να επέλθει σχετική ηρεμία στην αγορά, και θα μετριάσει ουσιαστικά τις ανησυχίες των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, η μη επιστροφή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 & 5, η χορήγηση δανείων με συνοπτικές διαδικασίες με πολύ χαμηλό, αν όχι μηδενικό επιτόκιο, οι επιδοτήσεις για δημιουργία e-shop, η προσωρινή άρση χορήγησης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας κα, περιλαμβάνονται στα μέτρα που οι επιχειρήσεις ζητούν να ληφθούν κατά τη διάρκεια του lockdown.

Έπειτα από την άρση του lockdown, οι επιχειρήσεις προτιμούν μεταξύ άλλων να υπάρξει δυνατότητα για ρύθμιση οφειλών σε πολλές δόσεις μέχρι και 10 χρόνια, ανάλογα με το ύψος της οφειλής, να συνεχιστούν μέχρι το τέλος της πανδημίας οι Επιστρεπτέες Προκαταβολές και να επεκταθεί το μέτρο του μειωμένου ενοικίου τουλάχιστον για 6 μήνες.

Η κωδικοποίηση των προτάσεων των επιχειρήσεων συμπεριλήφθηκε σε επιστολή, την οποία υπογράφει ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ, κ. Ιωάννης Μασούτης και απευθύνεται στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα:

Κατά τη διάρκεια του lockdown

  • Οι Επιστρεπτέες Προκαταβολές, και συγκεκριμένα η 4η και η 5η, να μην επιστραφούν.
  • Να δοθούν δάνεια με πολύ χαμηλό, αν όχι μηδενικό, επιτόκιο, με συνοπτικές διαδικασίες. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθούν και τα παράπονα μελών ότι δεν έλαβαν καν απάντηση ή έλαβαν αρνητική απάντηση στην αίτηση για λήψη εγγυημένου ΤΕΠΙΧ δανείου COVID-19.
  • Να μειωθούν τα ενοίκια μέχρι και 50% και μάλιστα ακόμη και σε επιχειρήσεις που δεν έκλεισαν με κρατική εντολή.
  • Τα μέτρα στήριξης να αφορούν όλους ή περισσότερους ΚΑΔ, στο πρότυπο του Μαρτίου-Απριλίου 2020 καθώς -ναι μεν δεν έκλεισαν- αλλά στην πραγματικότητα πλήττονται. Το ουσιαστικό κριτήριο προτείνουν να είναι η σημαντική μείωση τζίρου και όχι το αντικείμενο δραστηριότητας.
  • Να δοθούν επιδοτήσεις για δημιουργία e-shop (αγορά υπολογιστή και εξοπλισμού, δημιουργία ιστοσελίδας κλπ.).
  • Να ανασταλεί η λήξη των επιταγών για μετά το Μάρτιο, κάποιοι μάλιστα μιλούν και για ένα έτος.
  • Να αρθεί προσωρινά η μη χορήγηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας εφόσον η υποχρέωση πληρωμής τους έχει ανασταλεί.
  • Αξίζει επίσης να αναφερθεί η περίπτωση μη εξαγωγικής επιχείρησης χονδρικού εμπορίου νωπών φρούτων και λαχανικών που, αδυνατώντας να πωλήσει στο εσωτερικό, στράφηκε σε πελάτες του εξωτερικού και ζητά να της επιστραφούν τα πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠΑ που κατέβαλε κατά την περίοδο της πανδημίας. Επισημαίνοντας ότι το ανωτέρω ζήτημα αφορά αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου της, προτείνει να εκδοθεί σχετική Υπουργική Απόφαση για τέτοιες περιπτώσεις (επιστροφής δηλαδή και όχι συμψηφισμού τουλάχιστον μέχρι κάποιο ύψος και μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας).
  • Τέλος, εκπρόσωπος του κλάδου των εκτελωνιστών προτείνει να παρασχεθεί έγκριση από την ΑΑΔΕ για ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών διαδικασιών, σε περιπτώσεις που αυτές είναι δυνατόν να γίνονται από τα γραφεία τους, καθώς μία αντίστοιχη ρύθμιση είχε γίνει κατά την περίοδο του πρώτου lockdown. Αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα την αποτροπή συνωστισμού και την εύκολη διεκπεραίωση των διαδικασιών χωρίς κανένα κίνδυνο μόλυνσης.  Επιπλέον προτείνει η εφαρμογή της διαδικασίας έκδοσης βεβαίωσης τελωνειακού χαρακτήρα να ανασταλεί μέχρι 31/12/20, καθώς είναι μια νέα διαδικασία που με τις σημερινές συνθήκες δεν είναι έτοιμη ούτε η αρμόδια Υπηρεσία για την εφαρμογή της, αλλά ούτε και ο φορέας διαχείρισης της Ελεύθερης Ζώνης (ΟΛΘ ΑΕ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *