Tuesday , 7 May 2024

Τι προτείνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς

Του Γ.Κατσιάνη

Τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία ανοίγει ο δρόμος για μαζικούς πλειστηριασμούς, καταθέτει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Ειδικότερα, πρόκειται για την επικαιροποίηση του νόμου Κατσέλη (ν.3869/2010) μέσω του οποίου ο υπερχρεωμένος οφειλέτης, εφόσον συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της δικαστικής ρύθμισης μπορούσε να ζητήσει την προστασία της κύριας κατοικίας του, “υπό την προϋπόθεση ότι σε μία μακρόχρονη ρύθμιση θα αποπλήρωνε με το χαμηλό επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου, το ποσόν που οι τράπεζες θα εισέπρατταν από τη ρευστοποίησή της”, όπως τονίζεται στην σχετική αιτιολογική έκθεση.

Τι προτείνεται για την προστασία της κύριας κατοικίας

Το άρθρο 1 της τροπολογίας ορίζει ότι κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξαρτήτως επαγγελματικής ιδιότητας που βρίσκεται σε αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής μπορεί να σώσει την κατοικία του, ρυθμίζοντας οφειλές μέχρι το ύψος της αντικειμενικής της αξίας, αρχής γενομένης από 200.000 ευρώ για τον άγαμο ως και 300.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.

“Το δικαστήριο δύναται να ορίσει σταθερό επιτόκιο δύο ποσοστιαίων μονάδων για την πρώτη πενταετία. Η περίοδος της ρύθμισης της τοκοχρεωλυτικής εξόφλησης του παρόντος άρθρου καθορίζεται αφού ληφθούν υπόψη το συνολικό ύψος της οφειλής, η οικονομική δυνατότητα και η ηλικία του οφειλέτη καθώς και τα εύλογα συμφέροντα των πιστωτών, δύναται όμως να φθάσει έως τα 35 έτη, προκειμένου, με βάση το εισόδημα του οφειλέτη, να διασφαλίζεται η πλήρη τοκοχρεολυτική αποπληρωμή του ποσού”, σημειώνεται, μεταξύ άλλων. 

Προστασία αγρών και αγορά δανείου

Με την προτεινόμενη διάταξη, επίσης, προστατεύεται για τον αγρότη με αντίστοιχους όρους όση έκταση αγρών είναι αναγκαία για να εξακολουθεί να ασκεί το επάγγελμά του και να καλύπτει τις βιοτικές του ανάγκες.

Όσον αφορά την κατοχύρωση του δικαιώματος του οφειλέτη στην αγορά του δανείου, σύμφωνα με τη ρύθμιση η τράπεζα υποχρεούται, πριν την πώληση του δανείου στα funds να δώσει στο δανειολήπτη τη δυνατότητα να αγοράσει ο ίδιος το δάνειο.

“Μάλιστα, όχι απαραίτητα στην ίδια τιμή με την τιμή πώλησης στο fund αλλά και σε υψηλότερη, γεγονός που εξασφαλίζει στην τράπεζα καλύτερες τιμές πώλησης που αντισταθμίζουν και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ομάδα των δανείων που προορίζονταν για πώληση. Συγχρόνως, ο δανειολήπτης, έχοντας πλέον μία σημαντική ελάφρυνση της οφειλής και καλύτερη προοπτική αποπληρωμής, μπορεί, αν όχι με τις δικές του δυνάμεις, να επιδιώξει είτε από πιστωτικά ιδρύματα είτε από το προσωπικό του περίγυρο, με ευνοϊκότερους όρους, την αναχρηματοδότηση της οφειλής του”, επισημαίνεται στην τροπολογία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *