Thursday , 18 April 2024

Τι συζήτησε ο πρόεδρος του ΣΕΜΑΣ, Ι. Φωτιάδης με εκπροσώπους της ΠΟΒΑΣ

Με τον πρόεδρο της ΠΟΒΑΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αλουμινοσιδηροκατασκευαστών), Θεόφιλο Παγιάτη και τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας, Λάζαρο Ασλανίδη συναντήθηκε ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Μεταποιητών Αλουμινίου και Σιδήρου (ΣΕΜΑΣ), Ιωάννης (Στάθης) Φωτιάδης (φωτογραφία) στο πλαίσιο της επίσκεψης των μελών του ΔΣ της ΠΟΒΑΣ στην πρόσφατη 84η ΔΕΘ.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα του κλάδου ο οποίος αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς, ανταγωνιστικούς και εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη σημασία της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των αλουμινοσιδεράδων, καθώς και στην ανάγκη πιστοποίησης του επαγγέλματος. Παράλληλα, για ακόμη φορά, ο κ. Φωτιάδης υπογράμμισε πως είναι επιτακτική πλέον η ενίσχυση των Τεχνικών Λυκείων με νέες επαγγελματικές ειδικότητες τις οποίες χρειάζεται η αγορά εργασίας.

Επίσης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ» με έμφαση στα σημεία που πρέπει να προσεχθούν από τους κατασκευαστές, ώστε θα αποφευχθούν λάθη τα οποία δημιουργούν προβλήματα όσον αφορά τόσο τις τιμολογήσεις όσο και τις εκταμιεύσεις. Μάλιστα ο κ. Φωτιάδης εξέφρασε για ακόμη μία φορά τον προβληματισμό του για τη μεγάλη καθυστέρηση που διαπιστώνεται στην αποπληρωμή των εργασιών, σύμφωνα με την εμπειρία του προηγούμενου προγράμματος. Όπως είπε, η καθυστέρηση έχει ως αποτέλεσμα οι μικρές επιχειρήσεις του κλάδου να χρηματοδοτούν ουσιαστικά τις εργασίες και στη συνέχεια περιμένουν για μήνες προκειμένου να πληρωθούν από τις τράπεζες για τις εργασίες τις οποίες έχουν ήδη ολοκληρώσει και για τα υλικά που έχουν ήδη προμηθευτεί. «Πρέπει επιτέλους να υπάρξει χρονική δέσμευση στην αποπληρωμή από τις τράπεζες, ώστε αυτή να γίνεται τουλάχιστον μέσα σε 45 μέρες μετά την ολοκλήρωση του έργου και την έκδοση του τιμολογίου, για το οποίο –ως γνωστόν- ο κατασκευαστής οφείλει να καταβάλει τον ΦΠΑ και τις λοιπές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συγκεκριμένη εργασία», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΜΑΣ.

Ο κ. Φωτιάδης επισήμανε ακόμη τη σημασία για «πιο στενή και αμφίδρομη επικοινωνία του σωματείου με τη ομοσπονδία, με προφανή οφέλη για τους συναδέλφους». Όπως είπε χαρακτηριστικά η στενή συνεργασία των σωματείων με την ομοσπονδία είναι απαραίτητη στις δύσκολες εποχές που διανύει ο κλάδος, ενώ κάλεσε και τα μέλη του ΣΕΜΑΣ να είναι δίπλα στο σωματείο και να συμμετέχουν στις δράσεις του, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα σεμινάρια εκπαίδευσης και κατάρτισης σε σύγχρονες τεχνικές και νέα προϊόντα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *