Friday , 29 March 2024

Το…Ελληνικό της Βόρειας Ελλάδας, οι 7.000 νέες θέσεις εργασίας και το brain gain

Του Γ. Κατσιάνη

Όταν υπάρχει πολιτική βούληση, όλα μπορούν να γίνουν…

Ο λόγος για την υλοποίηση του Τεχνολογικού Πάρκου Τέταρτης Γενιάς  στην Περαία, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει σε τρία χρόνια από σήμερα, δηλαδή το καλοκαίρι του 2023.

Η εκκίνηση δόθηκε πέρυσι από τον πρωθυπουργό, όταν από το βήμα της 84ης ΔΕΘ ανακοίνωσε τη δημιουργία του Thess Intec.

Λίγο αργότερα, συγκροτήθηκε ομάδα παρακολούθησης του έργου ενώ πριν από λίγες ημέρες, παραχωρήθηκε έκταση 761 στρεμμάτων από το ελληνικό δημόσιο στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ), η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή του Τεχνολογικού Πάρκου.

Μάλιστα, μετά από παρέμβαση του υφυπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Καράογλου, η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τον προϋπολογισμό της ΑΖΚ κατά 100.000 ευρώ για τις ανάγκες του συγκεκριμένου project, το οποίο έχει χαρακτηριστεί και ως «Ελληνικό της Βόρειας Ελλάδας».

Το γεγονός και μόνο ότι θα απασχοληθούν 7.000 εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα που θα δημιουργηθούν στη συγκεκριμένη δομή, συνιστά μείζονος σημασίας οικονομικό γεγονός, όπως επίσης και η συνεισφορά του κατά 432 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας.

«Όραμα μας είναι το brain drain να αντιστραφεί σε brain gain», είπε ο πρόεδρος της ΑΖΚ, Κυριάκος Λουφάκης, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει σειρά επαφών με εκπροσώπους πολυεθνικών εταιριών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην περιοχή.

Ελπίζουμε το παράδειγμα της Pfizer και της Cisco να το ακολουθήσουν και άλλοι διότι η Ελλάδα εκτός από τουρισμό, διαθέτει και ανθρώπινο κεφάλαιο…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *