Friday , 19 April 2024

Τονωτική ένεση 525 εκατ. ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Τρία νέα προγράμματα χρηματοδότησης, συνολικού προϋπολογισμού 525 εκατ. ευρώ θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Ειδικότερα, οι δράσεις ενίσχυσης που εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο 4399/2016, αφορούν τις «Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις», την «Γενική Επιχειρηματικότητα» και τον «Μηχανολογικό Εξοπλισμό». 

«Γενική Επιχειρηματικότητα»

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος, ύψους 170 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 70 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) και τα 100 εκατ. ευρώ αφορούν στο είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής.

Η δράση απευθύνεται σε επιχειρήσεις που βρίσκονται  εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια με τη μορφή ατομικής επιχείρησης, εμπορικής εταιρείας, συνεταιρισμού, Κοιν.Σ.Επ., αγροτικού συνεταιρισμού, ομάδας παραγωγών ή αγροτικών εταιρικών συμπράξεων.

Όσον αφορά το ύψος της επιδότησης, κυμαίνεται από το ποσό των 50.000 ευρώ και φτάνει ως και τις 500.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ως και τις 31 Μαρτίου 2021.

«Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις»

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα 205 εκατ. ευρώ και απευθύνεται σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους με ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ. 

Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος για την υπαγωγή των επενδυτικών σχεδίων στο καθεστώς ενίσχυσης είναι το ποσό των 100.000 ευρώ για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και 150.000 ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις.

Για να ενταχθούν στη συγκεκριμένη δράση, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ως και τις 31 Μαρτίου 2021.

«Μηχανολογικός Εξοπλισμός»

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ, αφορά δαπάνες μηχανολογικού εξοπλισμού και μεταφορικών μέσων που χρησιμοποιούνται εντός της μονάδας και απευθύνεται σε επιχειρήσεις που βρίσκονται  εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια με τη μορφή ατομικής επιχείρησης, εμπορικής εταιρείας, συνεταιρισμού, Κοιν.Σ.Επ., αγροτικού συνεταιρισμού, ομάδας παραγωγών ή αγροτικών εταιρικών συμπράξεων.

Όσον αφορά το ύψος της επιδότησης, κυμαίνεται από 50.000 ευρώ και φτάνει ως και τις 500.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις ενώ η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι έως 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *