Sunday , 12 May 2024

Τον… ανήφορο παίρνουν τα καύσιμα– «Ίσως πλησιάσει στα 2 ευρώ η βενζίνη στην πόλη», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης

Ανοδικά κινούνται τις τελευταίες ημέρες οι λιανικές τιμές των υγρών καυσίμων όπως και του πετρελαίου. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, την 1η Ιουλίου η μέση τιμή πανελλαδικά της απλής αμόλυβδης ήταν στο 1,863 ευρώ/λίτρο, ενώ στις 27 Ιουλίου άγγιξε το 1,926 ευρώ/λίτρο. Το τελευταίο δίμηνο έχει «κερδίσει» συνολικά σχεδόν 5 λεπτά ανά λίτρο.

Πού οφείλονται οι αυξήσεις
Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι η άνοδος των τιμών οφείλεται στο άλμα στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, το οποίο από τα 74 δολ. το βαρέλι στις αρχές Ιουλίου έχει φτάσει αισίως τα 84 δολ. το βαρέλι. Όπως διευκρινίζει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Βενζινοπωλών και της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης Θέμης Κιουρτζής «οι τιμές της βενζίνης αυξήθηκαν στα διυλιστήρια- από την αρχή του μήνα έχουμε αυξήσεις στα διυλιστήρια- και σιγά-σιγά και ετεροχρονισμένα οι αυξήσεις περνάνε μέσω των πρατηρίων και στους καταναλωτές. Ήδη έχει αυξηθεί η τιμή της βενζίνης κατά 11,5-12 λεπτά στα διυλιστήρια και στα πρατήρια κατά εννιά λεπτά. Έχουμε χρονοκαθυστέρηση στην αύξηση των τιμών, όπως συμβαίνει πάντα και στην αύξηση και στη μείωση. Η τιμή της βενζίνης μπορεί να πλησιάσει ακόμη και στα 2 ευρώ το λίτρο. Πάντως η ελληνική αγορά, η οποία είναι μικρή και απειροελάχιστη, δεν έχει σχέση με τις διεθνείς τιμές», υπογράμμισε με ο κ. Κιουρτζής εξηγώντας ότι οι αυξήσεις δεν έχουν καμία σχέση με την κίνηση των καταναλωτών λόγω του καλοκαιριού.

Πάνω από τα 2 ευρώ στα νησιά
Πάντως, σε πολλά νησιά, δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς το καλοκαίρι, εμφανίζονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις καθώς η τιμή της αμόλυβδης ξεπερνά τα 2 ευρώ. Η μέση τιμή στις Κυκλάδες ανέρχεται σήμερα στα 2,120 ευρώ/λίτρο και στα Δωδεκάνησα στα 2,028 ευρώ. Ακραίες τιμές που ξεπερνούν ακόμα και τα 2,3-2,35 ευρώ έχουν εμφανιστεί στη Μήλο, στη Φολέγανδρο, στη Λέρο και αλλού. Πάνω από το 1,9 ευρώ/λίτρο βρίσκονται οι μέσες τιμές και στους νομούς Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Λέσβου, Ευρυτανίας, Κέρκυρας, Ρεθύμνης κ.α.

Το πετρέλαιο κίνησης
Αντίστοιχη είναι η αύξηση και στην τιμή του πετρελαίου κίνησης (diesel) με τη μέση πανελλαδική τιμή σήμερα να βρίσκεται σε 1,592 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,579 ευρώ στην αρχή του μήνα, ενώ το τελευταίο δίμηνο αυξήθηκε κατά 5,5 λεπτά ανά λίτρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη μεγάλη επιβάρυνση της λιανικής τιμής των καυσίμων από την υψηλή φορολογία επιβεβαιώνουν πρόσφατα στοιχεία (Tax Foundation) που φέρνουν την Ελλάδα στην τέταρτη θέση με τον υψηλότερο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) βενζίνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο οποίος μάλιστα είναι σχεδόν διπλάσιος (0,70 ευρώ/λίτρο) σε σχέση με τον ελάχιστο συντελεστή (0,36 ευρώ) που ισχύει μεταξύ των 27 χωρών.

Στην τέταρτη θέση η Ελλάδα
Επιπλέον, την τέταρτη ακριβότερη αμόλυβδη έχει η Ελλάδα σε επίπεδο Ε.Ε., σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο της Κομισιόν (DG Energy) με βάση τις τιμές των καυσίμων της 10ης Ιουλίου. Με μέση τιμή σε 1,869 ευρώ/λίτρο η χώρα μας βρίσκεται στην τέταρτη θέση με την υψηλότερη τιμή αμόλυβδης στην Ε.Ε., αφού αναρριχήθηκε στην πρώτη θέση η Ολλανδία (1,971 ευρώ) κατεβάζοντας κατά μία θέση την «παραδοσιακή» πρώτη δυάδα, Δανία και Φινλανδία, αλλά και τη, συνήθως τρίτη, χώρα μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *