Friday , 29 March 2024

Τον “κώδωνα” του κινδύνου για την εκδήλωση “θερμού” επεισοδίου, τύπου Ιμίων κρούουν πολιτικοί επιστήμονες

Του Γ. Κατσιάνη

Ανοιχτό το ενδεχόμενο της εκδήλωσης ενός θερμού επεισοδίου, τύπου Ιμίων, ως αποτέλεσμα της κλιμακούμενης έντασης στο Αιγαίο από την πλευρά της Άγκυρας, αφήνουν πολιτικοί επιστήμονες και απόστρατοι.

Όπως τόνισαν κατά την διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε το τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ,στόχος της τουρκικής πλευράς είναι να ωθήσει την Ελλάδα σε συνολική διαπραγμάτευση, με αντικείμενο τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

“Φοβάμαι πως όσα περισσότερα δίνεις, τόσο περισσότερο πλησιάζει το πολεμικό επεισόδιο”, τόνισε ο καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας του ΑΠΘ, Γιώργος Μαργαρίτης και χαρακτήρισε ως μεταφυσική την θεώρηση περί παροχής βοήθειας από τρίτη χώρα-σύμμαχο της Ελλάδας, σε ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη, έστω και βραχείας διάρκειας με την Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής της Σχολής Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Γρίβας τάχτηκε υπέρ της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας ενώ εκτίμησε πως οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας θα χειροτερέψουν το επόμενο διάστημα, λόγω της διαρκούς αμφισβήτησης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας από την Άγκυρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Δημήτρης Αλευρομάγειρος τόνισε πως η τουρκική πλευρά επενδύει στον ενδοτισμό της ελληνικής πολιτικής ελίτ, όπως υποστήριξε ενώ σημείωσε πως δεν συμφέρει την Άγκυρα η εκδήλωση ενός θερμού επεισοδίου την δεδομένη χρονική στιγμή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *