Friday , 19 April 2024

Τον Φεβρουάριο η προκήρυξη για την πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ) στις ένοπλες δυνάμεις

Την πρόσληψη 2.000 ΕΠΟΠ στις ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσε από την Κοζάνη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Όπως τόνισε, τον Φεβρουάριο θα βγει η προκήρυξη για την πρόσληψη των ΕΠΟΠ για τις ειδικές δυνάμεις και για ορισμένες τεχνικές ειδικότητες στο ναυτικό και την αεροπορία. «Αν χρειαστεί θα απαντήσουμε, εάν κρίνουμε ότι έχουν ξεπεραστεί οι κόκκινες γραμμές, πράγμα που σημαίνει ότι εξετάζουμε όλα τα σενάρια ακόμη και αυτό της στρατιωτικής εμπλοκής», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας στις προκλήσεις της Άγκυρας και στην δήλωση του Τούρκου ομολόγου του, Χουλουσί Ακάρ για την ανάγκη αποστρατικοποίησης 16 ελληνικών νησιών. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι η εντολή στρατιωτικής απάντησης ή εμπλοκής, θα είναι του πρωθυπουργού και εάν δεν μπορεί ο ίδιος θα είναι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας.     

Ο ρόλος των ΕΠΟΠ στις ένοπλες δυνάμεις

Όσον αφορά τους ΕΠΟΠ, ο σκοπός της εκπαίδευσης τους είναι να καταστούν ικανοί μαχητές και άριστοι γνώστες της ειδικότητάς τους, των οπλικών συστημάτων, μέσων και υλικών που χειρίζονται και απαιτούν εξειδίκευση, ώστε να εκτελούν αποτελεσματικά τα καθήκοντά τους στο πλαίσιο της επιχειρησιακής αποστολής της μονάδας που υπηρετούν.
Εκτός από την αρχική εκπαίδευση (διάρκειας 14 εβδομάδων), ο επαγγελματίας οπλίτης εκπαιδεύεται για την απόκτηση ειδικότητας (διάρκειας 4 ως 13 εβδομάδων) και για την επιχειρησιακή δράση στην μονάδα όπου υπηρετεί.                                                                                                                                                                                  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *