Wednesday , 24 April 2024

Τουρκία: Διασταυρώνουν σήμερα τα… ξίφη τους Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου – Άνοιξαν οι κάλπες

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών πραγματοποιείται σήμερα στην Τουρκία καθώς άνοιξαν το πρωί σε όλα τα εκλογικά κέντρα της χώρας οι κάλπες. Οι περίπου 60 εκατομμύρια ψηφοφόροι της Τουρκίας (η διασπορά έχει ψηφίσει ήδη) προσέρχονται στις κάλπες 08:00 π.μ. ως τις 17:00 μ.μ.(τοπικές ώρες και ώρες Ελλάδας). Μείζον διακύβευμα του δεύτερου γύρου είναι οι 8,3 εκατ. ψήφοι των πολιτών οι οποίοι δεν εκφράστηκαν στον πρώτο γύρο αν και η συμμετοχή των ψηφοφόρων έφθασε το 87%. Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών θα ανακοινωθεί το βράδυ και θα εξεταστεί πολύ προσεκτικά από τους συμμάχους της Τουρκίας, ιδίως στο NATO.

Φαβορί ο Ερντογάν
Με βάση τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής ο Ερντογάν φαίνεται να είναι το αδιαμφισβήτητο φαβορί. Μάλιστα, τα προγνωστικά είναι υπέρ του στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας, όχι μόνο επειδή τερμάτισε στον πρώτο γύρο μπροστά από τον αντίπαλό του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αλλά κι επειδή ενισχύθηκε και από την ανακοίνωση της υποστήριξης του Σινάν Ογάν ο οποίος είχε έρθει τρίτος στις εκλογές της 14ης Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι τα επίσημα αποτελέσματα έδωσαν 49,52% στον Ερντογάν και 44,88% ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ενώ ο τρίτος υποψήφιος, Σινάν Ογάν, που θα στηρίξει τον Ερντογάν, έλαβε το 5,17%. Ωστόσο, υπέρ του Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι θα ταχθεί ο Ουμίτ Οιζντάγ, ένας ακόμη από τους ελάσσονες υποψήφιους.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου
Απέναντί από τον Ταγίπ Ερντογάν ο κ. Κιλιτσντάρογλου, ο demokrat dede («δημοκρατικός παππούς»), όπως θέλει να προβάλλεται ο οικονομολόγος με τα γκρίζα μαλλιά και τα λεπτά γυαλιά, δεν μπόρεσε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την οικονομική κρίση που μαστίζει τα νοικοκυριά και τη νεολαία. «Φτάνει πια η καταπίεση του καθεστώτος και η πολιτική του», έλεγε χθες στο AFP στην Άγκυρα ο Ουγούρ Μπαρλάς, 39χρονος εκπαιδευτικός, που θα ψηφίσει τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, διότι θέλει «αλλαγή». Μολαταύτα ο κ. Κιλιτσντάρογλου, που δεν ξεπέρασε το 45% των ψήφων στον πρώτο γύρο, είναι το αουτσάιντερ: παρά την υποστήριξη που συνεχίζει να του προσφέρει το φιλοκουρδικό HDP, αψηφώντας την όψιμη συμμαχία του με μικροσκοπικό ακροδεξιό, εθνικιστικό και ξενοφοβικό κόμμα, ο κ. Κιλιτσντάρογλου φέρεται κατά τις δημοσκοπήσεις να παραμένει πέντε μονάδες πίσω από τον αρχηγό του κράτους ο οποίος είδε άλλωστε να ανανεώνεται η πλειοψηφία της κυβερνητικής συμμαχίας του στο τουρκικό κοινοβούλιο την 14η Μαΐου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *