Wednesday , 24 April 2024

Τουρκία: Θετικά τα αποτελέσματα των ερευνών για φυσικό αέριο στη Ραιδεστό- Μόλις 150 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη

Μπορεί η προσοχή της κοινή γνώμης στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς να είναι στραμμένη στην επίδειξη δυνάμεως της Τουρκίας ενάντια στην κυπριακή ΑΟΖ, με στόχο την εξασφάλιση μεριδίου από τα κοιτάσματα και τη συνεκμετάλλευσή τους, αυτό όμως που λίγοι μάλλον γνωρίζουν είναι ότι στην Ανατολική Θράκη, ήτοι στην ευρωπαϊκή Τουρκία, σε απόσταση μόλις 150 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη, στην περιοχή της Ραιδεστού, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη έρευνες της Τουρκίας για φυσικό αέριο, από την καναδική εταιρεία Valeura Energy και ξεκινούν άμεσα δοκιμές.

Με ανακοίνωσή της, λοιπόν, η εν λόγω καναδική εταιρεία, που διενεργεί τις έρευνες, γνωστοποίησε πως τα αποτελέσματα των ερευνών ήταν θετικά και κατά συνέπεια θα πραγματοποιήσει άμεσα τις πρώτες δοκιμές στο φρεάτιο Inanli-1, στο οποίο είχε αρχίσει γεωτρήσεις για την αξιολόγησή του από τον Οκτώβριο του 2018.

Σύμφωνα πάντοτε με την σχετική ανακοίνωση, «από τις 24 Ιουνίου 2019 ο απαιτούμενος εξοπλισμός ολοκλήρωσης και δοκιμής ήταν στο Inanli-1, όπου εγκαταστάθηκε. Οι δοκιμές προγραμματίζεται να ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα πριν από την πρώτη διέγερση δεξαμενής, που είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα». Η εταιρεία σκοπεύει να ελέγξει τουλάχιστον τέσσερις ζώνες στο φρεάτιο Inanli-1.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που ξεκινήσαμε τις δοκιμές στο Inanli-1. Με έντεκα κατακόρυφες διεισδύσεις στους υπερφορτωμένους αεριώδεις σχηματισμούς, έχουμε διαμορφώσει αντίληψη του βάθους και του πλάτους της δεξαμενής» δηλώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σον Γκεστ. «Αυτή είναι µια συναρπαστική στιγμή για τη Valeura και τους μετόχους µας, καθώς αρχίζουμε να αναπτύσσουμε μια εικόνα του εμπορικού δυναμικού στο κέντρο της λεκάνης».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *