Monday , 6 May 2024

Τουρκία: Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ, έγινε αισθητός στην Κωνσταντινούπολη – Τί λένε οι σεισμολόγοι

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα το πρωί, Δευτέρα 4/12 (10.42 τοπική ώρα) στην Τουρκία, στην περιοχή του κόλπου του Γκέμλικ στο νοτιοανατολικό τμήμα της θάλασσας του Μαρμαρά. Το εστιακό βάθος ήταν μόλις στα 8,98 χλμ. Ο σεισμός έγινε ιδιαιτέρως αισθητός στην Κωνσταντινούπολη, κυρίως στην ασιατική πλευρά της Πόλης, στην Προύσα και στις γύρω περιοχές.

Ο σεισμός από ρήγμα της Προύσας
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα η σεισμική δόνηση ήταν αισθητή μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας ο σεισμός «σημειώθηκε σε ρήγμα που διέρχεται από την Προύσα». Για το αν θα επηρεάσει την Ελλάδα σημείωσε πως «δεν σημαίνει πως κάθε σεισμός που επηρεάζει το ρήγμα της Ανατολίας στα δυτικά της Κωνσταντινούπολης θα επηρεάσει και τον ελλαδικό χώρο». Την ανησυχία του ότι σε περίπτωση μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη θα μπορούσαν να υπάρξουν ζημιές στον ναό της Αγίας Σοφίας εξέφρασε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών. Μεταξύ άλλων ανέφερε «ότι η Αγία Σοφία έχει μια ηλικία της τάξεως των περίπου 1.500 ετών και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα υπέστη πολλές καταστροφές κατά διαστήματα και βεβαίως στα 1.500 αυτά χρόνια έχει υποστεί τη φθορά του χρόνου».

Ανησυχία για την Αγία Σοφία
Ο κ. Λέκκας συμπλήρωσε ακόμη ότι «εκείνο όμως που μας ανησυχεί περισσότερο είναι ότι εάν εκδηλωθεί κάποιος μεγάλος σεισμός, τότε ενδεχομένως να έχουμε μεγάλα προβλήματα. Όπως όλοι ξέρουμε στην Κωνσταντινούπολη περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό. Αυτό προκύπτει από πολύχρονες έρευνες πολλών επιστημονικών ομάδων στην Αγία Σοφία και στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης. Αυτό το ρήγμα έπρεπε ουσιαστικά να δραστηριοποιηθεί και να δώσει ένα σεισμό της τάξεως των 7 βαθμών μέχρι το 2022. Όμως δεν δραστηριοποιήθηκε και όσο περνάνε, όσο περνάει ο καιρός, οι τάσεις συσσωρεύονται με αποτέλεσμα να περιμένουμε ακόμη μεγαλύτερο σεισμό. Σε αυτή την περίπτωση, δηλαδή στην περίπτωση εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού, είναι φυσιολογικό να αναμένουμε να έχουμε μερικές βλάβες στην Αγία Σοφία ή μεγαλύτερες, αλλά βεβαίως αυτό είναι ένα θέμα το οποίο υποδεικνύει ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνουν εργασίες συντήρησης όλων των στοιχείων της Αγίας Σοφίας και κυρίως αυτών που είναι που κρίνονται ουσιαστικά πιο επικίνδυνα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *