Friday , 29 March 2024

Τουρκία: Καθ’ οδόν και δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ για βοήθεια – Πάνω από 8.700 οι νεκροί

Μεγαλώνει ώρα με την ώρα η λίστα των θυμάτων του Εγκέλαδου στην Τουρκία και στη Συρία. Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό σε 8.764 ανέρχονται οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε προχθές, Δευτέρα, την Τουρκία και τη Συρία. Σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών (AFAD), 6.234 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από την ισχυρή σεισμική δόνηση.
Στο μεταξύ ο απολογισμός των νεκρών στη Συρία ξεπέρασε τις 2.500, με βάση τα στοιχεία από τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης και την οργάνωση διασωστών που δραστηριοποιείται στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές.
Τα Λευκά Κράνη ανακοίνωσαν ότι οι νεκροί στις περιοχές της Συρίας που ελέγχουν οι αντάρτες ξεπερνούν τους 1.280, ενώ οι τραυματίες τους 2.600. “Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά καθώς εκατοντάδες οικογένειες παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια, περισσότερες από 50 ώρες μετά τον σεισμό”, επεσήμανε η οργάνωση.
Στο μεταξύ το υπουργείο Υγείας της Συρίας ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών στις περιοχές της χώρας που ελέγχει η Δαμασκός ανήλθε σε 1.250, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων al Ikhbariya. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 2.054.

Ελληνική βοήθεια
Και δεύτερο κλιμάκιο της ελληνικής σωστικής μονάδας της ΕΜΑΚ μεταβαίνει στην Τουρκία για να ενισχύσει τους πυροσβέστες που ήδη επιχειρούν στις περιοχές της γειτονικής χώρας που ισοπέδωσε ο Εγκέλαδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, 15 πυροσβέστες από τη 2η ΕΜΑΚ μαζί με τρεις διασώστες του ΕΚΑΒ και έναν διασωστικό σκύλο, αναχωρούν στις 11.00 το πρωί από τη Θεσσαλονίκη με C-130 για τη γείτονα χώρα. Οι Έλληνες διασώστες που συμμετέχουν στις έρευνες για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων όλη τη νύχτα συνέχισαν να ψάχνουν στα συντρίμμια της Χατάι. Σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες απεγκλώβισαν ζωντανό ένα αγόρι ηλικίας 15 χρόνων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *