Friday , 19 April 2024

Το ένδοξο παρελθόν και το αβέβαιο παρόν του τουρισμού στους Δελφούς-Μόλις ένας (!) στους δέκα επισκέφτηκε φέτος, σε σχέση με πέρυσι, το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο

Του Γ. Κατσιάνη

Το πέρασμα του χρόνου έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια του στο ξενοδοχείο “Vouzas” (φωτογραφία),άλλοτε σημείο αναφοράς για τα τουριστικά καταλύματα των Δελφών.

Το ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων κατασκευάστηκε το 1963 και διέθετε 7 ορόφους με συνολικά 60 δωμάτια, εκ των οποίων και μία σουίτα.

Έγινε ευρέως γνωστό στο πανελλήνιο όταν στις 18 Ιανουαρίου του 1965, η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ επέλεξαν το συγκεκριμένο ξενοδοχείο για την γαμήλια τελετή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία», ο γάμος των δύο δημοφιλών ηθοποιών ήταν το γεγονός της χρονιάς για τους Δελφούς, οι οποίοι μάλιστα «φωταγωγήθηκαν προς τιμήν των νεόνυμφων».

«Πάνω από 150 καλεσμένοι του ζεύγους έφτασαν από την Αθήνα με ιδιωτικά αυτοκίνητα και πούλμαν για να παρευρεθούν στην τελετή γάμου και στη δεξίωση που δόθηκε το βράδυ (σ.σ. της 18-1-1965) στο ξενοδοχείο «Βούζα» και που χαρακτηρίστηκε ‘Αραχωβίτικο γλέντι’».

Μάλιστα, για την τήρηση της τάξης η Χωροφυλακή είχε εκπονήσει ειδικό σχέδιο τάξης, στο οποίο συμμετείχαν συνολικά 60 αστυνομικοί!

Η οικονομική κρίση και ο κορωνοϊός

Η οικονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα το ξενοδοχείο “Vouzas” να αναστείλει τη λειτουργία του, διαγράφοντας ένα κύκλο 45 χρόνων δραστηριότητας.  

Με την πάροδο του χρόνου, η ύπαρξη του διασημότερου αρχαιολογικού χώρου μετά την Ακρόπολη, τον οποίο επισκέπτονται ετησίως κατά μέσο όρο 500.000 άτομα, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή.

«Δυστυχώς, σήμερα πολλά ξενοδοχεία στους Δελφούς δεν λειτουργούν καθώς η επισκεψιμότητα είναι μειωμένη ως και 70%, σε σχέση με πέρυσι», δήλωσε στο thesseconomy.gr, ξενοδόχος.

Ανάλογη η εικόνα και για το αρχαιολογικό μουσείο των Δελφών, στο οποίο οι επισκέπτες δεν σχηματίζουν πλέον…ουρά για να θαυμάσουν από κοντά τα μοναδικά του εκθέματα.

«Σήμερα, επισκέπτονται κατά μέσο όρο, καθημερινά το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο μόλις 250 άτομα όταν μέχρι και πέρυσι, η ημερήσια επισκεψιμότητα έφτανε τα 2.500 άτομα την ημέρα»,τόνισε επαγγελματίας που διατηρεί κατάστημα με τουριστικά είδη επί της οδού Παύλου και Φρειδερίκης.

Πάντως, όλοι ελπίζουν ότι στο μέλλον ο Ηνίοχος, η Σφίγγα, οι δύο κούροι, ο ναός του Απόλλωνα, το αρχαίο θέατρο και το στάδιο θα συγκεντρώσουν και πάλι το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών, όπως συμβαίνει εδώ και τουλάχιστον 22 αιώνες στο κέντρο του κόσμου, τους Δελφούς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *