Friday , 29 March 2024

Το αλαλούμ της επόμενης ημέρας της καραντίνας

Του Γ. Κατσιάνη

Κομμωτήρια διαθέτουν ειδικούς χώρους για να εξυπηρετήσουν πελάτες, οι οποίοι αν και δεν έχουν ραντεβού, περιμένουν τη σειρά τους μέσα στα καταστήματα(!), χωρίς να πληρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας…

Αστικά και υπεραστικά λεωφορεία μεταφέρουν πάνω από το 50% των επιβατών, παρά τις κορδέλες και τα προστατευτικά μέσα που έχουν τοποθετηθεί, τις οποίες σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, φρόντισαν να «αφαιρέσουν» κάποιοι θερμόαιμοι επιβαίνοντες…

Καταστήματα εστίασης, αν και κλειστά, παίζουν μουσική το Σαββατόβραδο και προσφέρουν ποτά και κοκτέϊλ (!) σε δεκάδες άτομα που έχουν κατακλύσει τους εξωτερικούς χώρους, γεγονός που αν μη τι άλλο είναι παράνομο…

Παραλίες, ασφυκτικά γεμάτες από ανθρώπους κάθε ηλικίας, οι οποίοι με αφορμή την απότομη άνοδο της θερμοκρασίας, ζεστάθηκαν και είπαν να κάνουν μια βουτιά για να…δροσιστούν, στα μέσα Μαΐου!

Αυτά και άλλα πολλά παρατράγουδα συμβαίνουν από τις πρώτες κιόλας ημέρες της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, λόγω της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, καταγράφεται σημαντική μείωση των προστίμων, όχι λόγω της πειθαρχίας των πολιτών αλλά κυρίως εξαιτίας της απροθυμίας των αστυνομικών, οι οποίοι παρά τα εύσημα της κυβέρνησης, δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα κάποιο επίδομα, ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς τους στον τομέα της πρόληψης, την περίοδο της καραντίνας.

Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από την Κομισιόν να μεριμνήσει για το ταχύτερο δυνατόν άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων, προκειμένου να διασωθεί ο τουρισμός και η θερινή περίοδος, χωρίς ωστόσο η ίδια η Ε.Ε. να έχει μεριμνήσει για την παροχή οικονομικών κινήτρων σε όσες χώρες υιοθετήσουν αυτή την πολιτική.

Ύστερα απ’ όλα αυτά, είναι φανερή η έλλειψη ενός αποτελεσματικού σχεδίου, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της μετά Covid-19 εποχής.

Η σύγχυση και η απόσταση που χωρίζει τις εξαγγελίες από την εφαρμογή των πολιτικών, είναι μεγάλη.

Η απουσία ενός «οδικού χάρτη» που θα μας οδηγήσει με ασφάλεια στην ομαλή έξοδο από την υγειονομική και οικονομική κρίση, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

Έστω και τώρα, σήμερα, πριν να είναι πολύ αργά…         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *