Saturday , 20 April 2024

Το κίνημα της «Απλυσιάς» – Τί υποστηρίζει – Διάσημοι οι υπέρμαχοι του κινήματος

Ένα νέο… κίνημα έκανε την εμφάνισή του εμπνεόμενο κυρίως από τις ανησυχίες για την περιβαλλοντική κρίση και από την αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως δηλώνουν οι υποστηρικτές του. Ο λόγος για το κίνημα της «Απλυσιάς». Είναι μία τάση η οποία σύμφωνα με το BBC, ξεκίνησε από τον Σάμπο, ο οποίος αγόρασε το πρώτο του ζευγάρι τζιν το 2010 και υιοθέτησε τη συνήθεια να φοράει το τζιν του καθημερινά, κατά τη διάρκεια ενός εξάμηνου ταξιδιού από τον Καναδά στην Ευρώπη.

Και… παιχνίδι
Την ίδια ώρα βρίσκει έδαφος και ως παιχνίδι το Indigo Invitational με στόχο την…απλυσιά. Στον διαγωνισμό λαμβάνουν μέρος άτομα που δεν έχουν πλύνει τα παντελόνια τους αν πρώτα δεν τα έχουν φορέσει 150, ίσως και 200 φορές. Κάποιοι μάλιστα από τους φίλους του Σάμπο δεν τα έχουν πλύνει ποτέ από τότε που τα έχουν αγοράσει επιχειρηματολογώντας ότι όσο περισσότερο πλένεται ένα τζιν τόσο μαλακώνει και χάνει τη φόρμα του. Μάλιστα ορισμένοι τα απολυμαίνουν με υπεριώδη ακτινοβολία, μια διαδικασία που ο Σάμπο αποκαλεί «λουτρό του ήλιου», ενώ κάποιοι άλλοι απλώς τα αερίζουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι… υποστηρικτές
Υπέρμαχος του κινήματος «Απλυσιάς» είναι και η διάσημη σχεδιάστρια Στέλλα Μακάρτνεϊ, κόρη του Πολ Μακάρτνεϊ. Ο Mark Sumner, λέκτορας Βιώσιμης Μόδας στο Πανεπιστήμιο του Leeds, τονίζει την ανάγκη να βρεθεί ισορροπία μεταξύ της φροντίδας των ρούχων και της ελαχιστοποίησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ο Sumner και ο συνάδελφός του Mark Taylor μελετούν τις βλαβερές συνέπειες των μικροϊνών στη θαλάσσια ζωή, τονίζοντας ότι η μείωση της συχνότητας πλύσης μπορεί να συμβάλει θετικά. Ωστόσο, αποθαρρύνουν το σαμποτάζ στα πλυντήρια ρούχων. Συμβουλεύει ακόμη ότι τα ρούχα δεν χρειάζεται να πλένονται αν δεν αναδίδουν οσμές. Όταν το πλύσιμο είναι απαραίτητο συνιστά τη χρήση χαμηλότερων θερμοκρασιών ή τη χρήση της επιλογής γρήγορης πλύσης, χωρίς χρήση σκόνης. Ένα άλλο επιχείρημα που προβάλλεται από τους υποστηρικτές αυτού του κινήματος είναι ο περιορισμένος χρόνος που διατίθεται για το πλύσιμο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *