Friday , 29 March 2024

Το νησί των ανεμογεννητριών και η ανάπτυξη

Του Γ. Κατσιάνη

Τις προηγούμενες ημέρες, είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ την κεντρική Εύβοια.

Η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική από εκείνη που βλέπαμε από τους δέκτες των τηλεοράσεων, με τις καμένες εκτάσεις και την απόγνωση των κατοίκων του νησιού για την επόμενη ημέρα.

Στην Κύμη, οι επαγγελματίες δηλώνουν ικανοποιημένοι γιατί τα καταστήματα τους είναι γεμάτα από Έλληνες κυρίως επισκέπτες, οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία προσομοιάζουν στο επίπεδο του 2019 και τα beach bar εξακολουθούν να κατακλύζονται από λουόμενους.

Μάλιστα, όπως μου είπε ξενοδόχος της περιοχής, υπάρχουν κρατήσεις και για τον χειμώνα, γεγονός που δημιουργεί θετικές προσδοκίες για την ανάπτυξη της περιοχής.

Ωστόσο, ταξιδεύοντας νότια προς την Κάρυστο, διαπίστωσα ότι κατά μήκος της διαδρομής υπήρχαν διάσπαρτες συστοιχίες με δεκάδες ανεμογεννήτριες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σήμερα υπάρχουν συνολικά 350 ανεμογεννήτριες σε 34 πάρκα της νότιας Εύβοιας.

Επιπλέον, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει ανάψει το «πράσινο φως» για τη δημιουργία δύο αιολικών πάρκων σε δήμους της βόρειας Εύβοιας που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Όμως δεν αντιλαμβάνομαι τι εξυπηρετεί η εγκατάσταση 17 ανεμογεννητριών σε απόσταση αναπνοής από το πευκόδασος του Καντυλίου στο δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας στη βόρεια Εύβοια.

Μια απόφαση που ελήφθη στις 13 Ιουλίου, λίγες ημέρες δηλαδή πριν από την προσφυγή του δήμου στη δικαιοσύνη και δύο εβδομάδες πριν να ξεσπάσουν οι καταστροφικές πυρκαγιές που μετέτρεψαν σε στάχτη 500.000 στρέμματα δασικής έκτασης στην Εύβοια.

Σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζω ότι χρειάστηκε  να καούν δασικές εκτάσεις για να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, όπως διεμήνυσε και ο πρωθυπουργός.

Όμως θεωρώ ότι κάθε επένδυση που γίνεται σε μια περιοχή είναι σημαντική για την ανάπτυξη της, με την προϋπόθεση ότι σέβεται το περιβάλλον.

Άλλωστε, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, με καμένη γη και εγκαταλελειμμένες περιοχές της υπαίθρου από ανθρώπους.                                                                                                                                                        

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *