Saturday , 20 April 2024

Το «πράσινο φως» της Κομισιόν αναμένουν εδώ και τρείς εβδομάδες(!) οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων για να λάβουν την ενίσχυση των 21 εκατ. ευρώ

Του Γ. Κατσιάνη

Στο… περίμενε βρίσκονται εδώ και τρεις εβδομάδες οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ανάψει το «πράσινο φως» για την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 21 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους.

Όπως αποκαλύπτει το thesseconomy.gr, η καθυστέρηση οφείλεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει τη σχετική έγκριση!

«Προκειμένου η ΕΕ να εγκρίνει το σχετικό καθεστώς απαιτείται η υποβολή φακέλου κοινοποίησης μέσω της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων (ΚεΜΚΕ) του Υπουργείου Οικονομικών. Η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού έχει ήδη προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες σε συνεργασία με την ως άνω αναφερόμενη υπηρεσία προκειμένου να ληφθεί η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως γίνεται κατανοητό, πριν την έγκριση της Ε.Ε. δεν είναι δυνατή η καταβολή των επιδοτήσεων», τονίζεται μεταξύ άλλων στην απάντηση του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, με αφορμή ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. 

Επιπλέον, το υπουργείο Τουρισμού επισημαίνει ότι καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για «την συντόμευση του χρόνου ολοκλήρωσης των πληρωμών των ανωτέρω επιχειρήσεων».

«Κύμα» απολύσεων

Την ίδια ώρα, η δυσμενής οικονομική κατάσταση των τουριστικών πρακτορείων, έχει ανοίξει τον κύκλο των απολύσεων προσωπικού.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις δύο εταιρειών στην Κρήτη.

«Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση εταιρεία προχώρησε σε αναιτιολόγητη, ομαδική απόλυση 18 εργαζόμενων οδηγών τουριστικών λεωφορείων», επισημαίνεται σε σχετική ερώτηση 40 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όσον αφορά την δεύτερη περίπτωση, επιχείρηση γνωστοποίησε σε 17 εργαζόμενούς της, ότι δεν θα προχωρήσει σε επαναπρόσληψή τους, λόγω μείωσης του στόλου των λεωφορείων που εκμεταλλεύεται» ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν θα προχωρήσει σε καταβολή αποζημίωσης καθώς ακριβώς λόγω της μείωσης του στόλου των λεωφορείων, απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αυτής».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *