Thursday , 2 May 2024

Το Σάββατο η τελετή ενθρόνισης του νέου μητροπολίτη Θεσσαλονίκης – Τί περιλαμβάνει το τελετουργικό της ενθρόνισής του

Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου, τελευταίο Σάββατο του μήνα, θα πραγματοποιηθεί με κάθε μεγαλοπρέπεια η τελετή ενθρόνισης του νέου μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεου, στον καθεδρικό ναό της Του Θεού Σοφίας. Ο επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο με 77 ψήφους νέος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Το τελετουργικό της ενθρόνισης
Ο νέος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος θα φτάσει το πρωί του Σαββάτου στην πόλη. Έξω από τον ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας θα τον υποδεχτούν περίπου στις πέντε το απόγευμα ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο μητροπολίτης Σταυρουπόλεως –Νεαπόλεως σεβασμιότατος κ. Βαρνάβας και οι αρχές της πόλης . Ο νέος μητροπολίτης Θεόφιλος σεβόμενος το τυπικό της εκκλησίας- μετά την εκλογή του, στις 10 Οκτωβρίου- δεν έχει έρθει στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του ως αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου και επίσκοπος Ωρεών και πλέον απερίσπαστος αφοσιώνεται στα νέα του καθήκοντα, στη μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Η πομπή
Η πομπή με τους ιεράρχες θα κατευθυνθεί προς το ναό όπου και θα γίνει η τελετή ενθρόνισης. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο θα εκπροσωπήσει ο μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, ο οποίος θα διαβάσει το μήνυμα του Παναγιωτάτου, ενώ από νωρίς θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. Στην τελετή θα παραστούν επίσης μητροπολίτες από τη Βόρεια Ελλάδα, αντιπροσωπεία από το Άγιον Όρος, αλλά και εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

Οι ομιλίες
Σύμφωνα με το τελετουργικό, θα γίνουν προσφωνήσεις από τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για τη Μακεδονία και τη Θράκη, Στάθη Κωνσταντινίδη, από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, από τον τοποτηρητή σεβασμιότατο κ. Βαρνάβα, από τον πρωτοσύγκελο της μητρόπολης αρχιμανδρίτη π. Ιάκωβο Αθανασίου και θα ακολουθήσει ο ενθρονιστήριος λόγος του νέου μητροπολίτη Θεσσαλονίκης. Την Κυριακή, 26 Νοεμβρίου, σεβασμιότατος ο κ. Φιλόθεος θα χοροστατήσει στη θεία λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, παρουσία 30 μητροπολιτών. Από τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου θα αναλάβει κανονικά τα καθήκοντά του στη μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Ποιος είναι ο νέος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης
Ο κατά κόσμον Θεοχάρης Θεοχάρης γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου 1977 στη Χαλκίδα. Σπούδασε τη Θεολογία στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης. Στις 16 Φεβρουαρίου 2002 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου, την επιλεγομένη “ΑΡΜΑ” (κοντά στο χωριό Φύλλα Ευβοίας). Στις 17 Φεβρουαρίου 2002 χειροτονήθηκε διάκονος από τον μητροπολίτη Χαλκίδος κ.Χρυσόστομο. Στις 19 Ιουνίου 2002 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον ίδιο μητροπολίτη, λαβών και το οφίκιο του αρχιμανδρίτη. Υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας (2002-2009) και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος (2009-2016) της μητροπόλεως Χαλκίδος. Το 2016 διορίστηκε γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου. Το 2018 διορίστηκε Α΄ Γραμματέας-Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου. Στις 21 Μαρτίου 2019 διορίστηκε αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου. Στις 15 Οκτωβρίου 2019 χειροτονήθηκε στον μητροπολιτικό ναό Αθηνών τιτουλάριος Επίσκοπος Ωρεών, βοηθός επίσκοπος της αρχιεπισκοπής Αθηνών.Τη χειροτονία τέλεσε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *