Monday , 6 May 2024

Το υπουργείο Παιδείας πήρε πίσω την άδικη απόφαση για τις μαθητικές οδικές μετακινήσεις!

Του Γ.Κατσιάνη

Ένα βήμα πίσω υποχρεώθηκε να κάνει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στο θέμα των μαθητικών οδικών μετακινήσεων, μετά τις έντονες αντιδράσεις του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας-Θράκης.

Το θέμα ανέδειξε πρώτο το thesseconomy.gr (βλέπε “Δύο μέτρα και δύο σταθμά” από το υπουργείο Παιδείας για τις μαθητικές οδικές μετακινήσεις στην περιφέρεια Αττικής και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας – Thesseconomy).

Ειδικότερα, στην εγκύκλιο της 23-2-2024 με αρ. πρωτ. Φ1/19577/ΓΔ4 και θέμα: «Οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων των υπ’ αριθμ. Φ.14/89494/ΓΔ4/9-7-2020 (B΄ 2888) και 20883/ΓΔ4/12-2-2020 (Β΄ 456) Υπουργικών Αποφάσεων αναφορικά με την ασφαλή διενέργεια μαθητικών οδικών μετακινήσεων» που κοινοποιήθηκε στις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας, προβλέπεται η αποστολή σειράς εγγράφων από τον υπεύθυνο των οχημάτων (άδεια κυκλοφορίας, άδεια οδήγησης, πιστοποιητικό επαγγελματικής ικανότητας, ασφαλιστήριο συμβόλαιο λεωφορείου, δελτίο ΚΤΕΟ, βεβαίωση καλής λειτουργίας ταχογράφου) προς την αρμόδια υπηρεσία της Τροχαίας για αποστάσεις ως και 35 χιλιομέτρων στην περιφέρεια Αττικής

Ωστόσο, η διαδικασία αυτή δεν προβλέπονταν για τις ημερήσιες μαθητικές οδικές μετακινήσεις εκτός της περιφέρειας Αττικής.

“Ζητάμε την άμεση αλλαγή της εγκυκλίου και στην εφαρμογή του ορίου των 35 χιλιομέτρων σε όλες τις περιφέρειες, ανεξαιρέτως”, τονίζεται μεταξύ άλλων στο υπόμνημα που έστειλε στις 27 Φεβρουαρίου η Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουρισμού Ιδιοκτητών Τουριστικών Γραφείων & Λεωφορείων Ελλάδος (Ο.Ι.Τ.Λ.Ε) προς την υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ζέττα Μακρή.

Τελικά, την Παρασκευή 19 Απριλίου εστάλη από την υφυπουργό Παιδείας νέο έγγραφο στις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας, σύμφωνα με το οποίο “η εφαρμογή της διαδικασίας τροχονομικού ελέγχου που προβλέπεται για τις οδικές μετακινήσεις των σχολικών μονάδων της περιφέρειας Αττικής σε αποστάσεις μέχρι 35 χλμ. επεκτείνεται στις σχολικές μονάδες όλης της χώρας” (φωτογραφία).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *