Thursday , 28 March 2024

Το Finance Club Uom στο thesseconomy.gr-Εβδομαδιαία ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις στην ελληνική και την παγκόσμια οικονομία

Στο πλαίσιο των καινοτόμων ενημερωτικών δράσεων που υλοποιεί το thesseconomy.gr, εντάσσεται η φιλοξενία άρθρων από ανθρώπους της οικονομίας, του επιχειρείν και της αγοράς.

Από σήμερα λοιπόν και κάθε Σάββατο, θα φιλοξενούμε το εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο που συντάσσει η ομάδα φοιτητών Οικονομικών Επιστημών του πανεπιστημίου Μακεδονίας (Finance Club UoM).

Καλή ανάγνωση.

Γραφούν οι: Ειρήνη Μακαντάση, Κυριάκος Ιακωβίδης, Γιώτα Ζλατάνη, Γεώργιος  Κελεπούρης

Μια βδομάδα γεμάτη νέα και εξελίξεις στο χώρο της ελληνικής οικονομίας φτάνει στο τέλος της.

Αρχικά, κεφάλαια ύψους 10 δις ευρώ θα λάβει η χώρα μας το πρώτο τρίμηνο του 2021, στοχεύοντας να αυξήσουν την χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων.

Επιπλέον σε έκθεση της Danske Bank, η ΕΚΤ σκοπεύει να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 26 δις ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ οι εκδόσεις της Ελλάδας για το 2021 θα κινηθούν στα 8-12 δις ευρώ. Με άλλα λόγια, η αγορά αυτή καλύπτει το 236% των ελληνικών εκδόσεων.

Εκδόσεις ομολόγων διάρκειας 20 ή 25 ετών αναμένονται από την ελληνική κυβέρνηση, στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους ενώ η ζήτηση από πλευράς ξένων επενδυτών είναι μεγάλη για την συγκεκριμένη διάρκεια.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί η ρευστότητα για κάθε διάρκεια ομολόγων.

Επίσης, η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία κατέγραψε μια μείωση της τάξεως του 5.6% στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, από τα 13,62 δις ευρώ πέρσι σε 12,86 δις ευρώ φέτος για το τρίτο τρίμηνο του 2020.

Σημαντικό στοιχείο βέβαια είναι ότι για το συγκεκριμένο τρίμηνο το λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα υπέστη μια αύξηση ύψους 41,7% ενώ η πώληση μηχανοκίνητων οχημάτων αντίστοιχη αύξηση 27,1%.

Εξάλλου, εκ νέου πλεονασματικό κατά 76,17 εκατομμύρια ευρώ θα διαμορφωθεί το υπόλοιπο των Ελληνικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) το 2021, σύμφωνα με τον ΔΑΠΕΕΠ.

Τέλος, η ΤτΕ ανακοίνωσε πως για το 10μηνο του 2020 παρατηρήθηκε έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ύψους €9,4 δις, αυξημένο κατά €8,6 δις με την αντίστοιχη περίοδο για το έτος 2019.

Όπως αναφέρουν πηγές, η περαιτέρω αύξηση προήλθε από την μείωση των εισαγωγών και εξαγωγών με τις πρώτες να μειώνονται με μεγαλύτερο ρυθμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *