Saturday , 27 April 2024

Τρόφιμα: Έως και 29% πάνω το καθημερινό τραπέζι σε σχέση με πέρσι – «Χρυσά» λάδι, λαχανικά, φρούτα

Σε απόγνωση βρίσκονται οι Έλληνες καταναλωτές καθώς μέρα με τη μέρα οι τιμές βασικών προϊόντων διατροφής ανεβαίνουν παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού των τροφίμων σε μονοψήφιο ποσοστό. Πανάκριβα πληρώνουν οι καταναλωτές το ελαιόλαδο, τα φρούτα, τα νωπά λαχανικά, τη ζάχαρη, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά. Οι Έλληνες καταναλωτές νιώθουν αιχμάλωτοι της ακρίβειας καθώς σε ό,τι αφορά στη διατροφή τους, οι παραδοσιακά φθηνές λύσεις για… ισχνά πορτοφόλια, όπως για παράδειγμα τα αυγά, έχουν γίνει πλέον πανάκριβες!

«Φωτιά» στον οικογενειακό προϋπολογισμό
Τουλάχιστον 12 προϊόντα που καθημερινά βρίσκονται στο τραπέζι των Ελλήνων καταναλωτών σημειώνουν αύξηση έως και 29% σε ετήσια βάση «καίγοντας» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Μάλιστα, δεδομένου ότι οι επιπτώσεις από τις πυρκαγιές στον Έβρο και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται κάθε μέρα και πιο έντονα στην αγροτική παραγωγή την ώρα που αυξάνεται η αβεβαιότητα στις ενεργειακές αγορές λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, τα σενάρια για αποκλιμάκωση των τιμών στο εγγύς μέλλον απομακρύνονται.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα πρωτεία των αυξήσεων σε ετήσια βάση κατέχει το ελαιόλαδο η τιμή του οποίου εκτινάχθηκε τον φετινό Σεπτέμβριο σε σχέση με τον περσινό κατά 29%. Μόνο μέσα σε ένα μήνα, τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, καταγράφηκε αύξηση της τιμής του ελαιολάδου κατά 6,7%. Σχεδόν 30% έχει αυξηθεί η τιμή του ελαιόλαδου μέσα σε ένα έτος. Η δραματικά μειωμένη παραγωγή, τόσο στη χώρα μας όσο και σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγική περιοχή στον κόσμο, έχει εκτοξεύσει ήδη τις τιμές στα περσινά λιγοστά αποθέματα, ενώ προεξοφλείται ότι και η φετινή παραγωγή θα πουληθεί πανάκριβα χωρίς να ξέρει κανείς πού είναι το «ταβάνι» των αυξήσεων. Επίσης «πικρή» αποδεικνύεται η ζάχαρη για το ελληνικό νοικοκυριό καθώς μέσα σε ένα έτος η τιμή της έχει αυξηθεί κατά 22,2%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Λαχανικά από… χρυσάφι
«Χρυσά» πληρώνουν οι καταναλωτές και τα νωπά λαχανικά. Ετησίως οι τιμές ανέβηκαν κατά 24,7%, ενώ τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο καταγράφηκε αύξηση κατά 10,2%. Οι καύσωνες του καλοκαιριού και οι πλημμύρες στη Θεσσαλία δημιούργησαν ελλείψεις ενώ «καλλιέργησαν» το έδαφος και για φαινόμενα αισχροκέρδειας, σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Τα «χρυσά» λαχανικά απασχολούν και το υπουργείο Ανάπτυξης. Με βάση την πρόσφατη υπουργική απόφαση, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ των οποίων ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει τα 90 εκατ. ευρώ θα πρέπει να ανακοινώνουν στο υπουργείο λιανικές τιμές πώλησης για 33 οπωροκηπευτικά προϊόντα.

Στο… μικροσκόπιο
Οι τιμές των φρέσκων φρούτων καταγράφουν αύξηση πάνω από 15%. Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν: σταφύλια, λεμόνια, μπανάνες, πορτοκάλια Βαλέντσια, μανταρίνια, αχλάδια, μήλα, μήλα Golden Delicious, μήλα Granny Smith, μήλα Starkin Delicious, μήλα Gala, ρόδια, μανιτάρια, αγκινάρες, τομάτες, τοματίνια, αγγούρια, κολοκύθια, μαρούλια, ρόκα, πατάτες, πατάτες Κύπρου, πατάτες εγχώριες, πατάτες εισαγωγής, σκόρδα (κομμάτι), κρεμμύδια ξερά, κρεμμύδια φρέσκα, σπανάκι, παντζάρια, καρότα, ραπανάκια, λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολο, πιπεριές, πιπεριές χονδρές, πιπεριές μακριές, μελιτζάνες, μαϊντανός, άνηθος, σέλινο και φασολάκι.

Απλησίαστο και το ρύζι
Κατά 16% έχουν αυξηθεί ετησίως οι τιμές στο ρύζι. Πολλή πιο δύσκολη αναμένεται η ερχόμενη χρονιά, καθώς μεγάλες χώρες που είναι παραγωγοί ρυζιού έχουν απαγορεύσει τις εξαγωγές, ενώ το ελληνικό ρύζι, όπως καταγγέλλουν οι παραγωγοί, φτάνει στον καταναλωτή με… διπλό και τριπλό «καπέλο».

Ακριβά παρασκευάσματα με βάση το κρέας
Ανατιμήσεις υπάρχουν και σε παρασκευάσματα με βάση το κρέας (+14,5%), όπως για παράδειγμα το σνίτσελ και το ρολό κοτόπουλου, το ζαμπονάκι κονσέρβα κ.ά. Επίσης οι τιμές των αυγών έχουν αυξηθεί κατά 11,2%. Πέρσι, ανάλογα με το μέγεθος, στη λαϊκή αγορά κόστιζαν 0,17 – 0,25 ευρώ/τεμάχιο και στο σουπερμάρκετ 0,30 – 0,53 ευρώ/τεμάχιο. Φέτος, τα βρίσκουμε στη λαϊκή 0,20 – 0,35 ευρώ/τεμάχιο και στο σουπερμάρκετ 0,30 – 0,72 ευρώ/τεμάχιο. Ακόμη πιο δύσκολη είναι η αγορά των τυριών και ειδικά της φέτας. Η τιμή συνολικά των τυριών σε σχέση με πέρσι καταγράφει αύξηση της τάξης του 11,2%. Ωστόσο η τιμή της φέτας ποσοστιαία έχει ανέβει πολύ παραπάνω. Μόνο σε τρίμηνο, δηλαδή από τον φετινό Ιούλιο στον Οκτώβριο, η τιμή της συσκευασμένης φέτας ΠΟΠ είναι ακριβότερη στα ράφια κατά 10,4%, ενώ από τον Μάρτιο του 2022, όταν άρχισε ο πληθωρισμός των τροφίμων να χτυπάει «κόκκινο», η αύξηση της τιμής στο ίδιο προϊόν έχει φτάσει στο 33,2%. Πάνω από τον κλαδικό πληθωρισμό των τροφίμων κινούνται και οι αυξήσεις στο εισαγόμενο μοσχάρι που έχει φτάσει στο 10% σε ετήσια βάση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *