Thursday , 2 May 2024

Τυροκομικά: Κατά 34% ακριβότερο το πρόβειο γάλα σε σχέση με το 2022- Από 13 στα 18 ευρώ η φέτα, στα 25 ευρώ η γραβιέρα

Καυτές οι τιμές στα γαλακτοκομικά προϊόντα μετά τη νέα άνοδο των τιμών. Σύμφωνα με τους εμπόρους τυροκομικών, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται, ενδεικτικά, η τιμή της φέτας από τα 13 ευρώ το κιλό να «σκαρφαλώσει» και στα 18 ευρώ το κιλό, ενώ η γραβιέρα από τα 18 – 20 ευρώ μπορεί να φτάσει τα 25 ευρώ το κιλό. Η τιμή του πρόβειου γάλακτος (πρόκειται για τιμές χωρίς επιδοτήσεις) είναι κατά 34% υψηλότερη σε σύγκριση με το 2022, κάτι που συνεπάγεται πολύ υψηλές τιμές στη φέτα και σε άλλα τυριά.

Αιτίες των αυξήσεων
Οι νέες ανατιμήσεις οφείλονται στις πλημμύρες που έγιναν στο θεσσαλικό κάμπο αλλά και στους κερδοσκόπους που θα εκμεταλλευτούν την καταστροφή. Ανησυχία προκαλούν στην αγορά οι πιθανές ελλείψεις γάλακτος μετά το θάνατο χιλιάδων ζώων στη Θεσσαλία. Το ακριβές μέγεθος των ζημιών στην περιοχή όπου μεταξύ άλλων, έως τώρα γινόταν η μισή ελληνική παραγωγή τυριών, δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Θεσσαλία: «Πηγή» των γαλακτομικών
Με βάση τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, στη Θεσσαλία 59 επιχειρήσεις, μικρές ή μεγάλες, παράγουν μεταξύ άλλων είδη μαλακού τυριού και φέτα. Συγκεκριμένα η Θεσσαλία παράγει το 40% των ποσοτήτων των μαλακών τυριών όλης της χώρας, με τη φέτα να συμμετέχει στην ποσότητα αυτή κατά 70%, περίπου. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Θεσσαλία συμμετέχει κατά 10% στη συνολική, ετήσια, εγχώρια παραγωγή αγελαδινού γάλακτος, κατά 22% στην ετήσια παραγωγή πρόβειου γάλακτος και κατά 16,49% του κατσικίσιου γάλακτος. Σε περίπτωση που η παραγωγή θα είναι ελλειμματική, οι βιομηχανίες, πέραν των λειτουργικών τους προβλημάτων θα επιβαρυνθούν και με ένα επιπλέον κόστος, σε περίπτωση που κάνουν εισαγωγές. Το επιπλέον αυτό κόστος, είναι βέβαιο ότι εκτός από τους παραγωγούς και μεταποιητές θα επιβαρύνει και τους τελικούς καταναλωτές.

«Να μπει πλαφόν»
Οι έμποροι ζητούν να μπει «πλαφόν» στις τιμές των τυροκομικών προϊόντων, προκειμένου και εκείνοι να μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους, αλλά και οι καταναλωτές να μπορέσουν να αγοράσουν τυροκομικά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πληθωριστικές πιέσεις δικαιολογούν κάποιες μικρές αυξήσεις τιμών, οι καταναλωτές όμως θα πρέπει να είναι προσεκτικοί γιατί οι υπερβολικές ανατιμήσεις μπορεί να είναι και αποτέλεσμα αισχροκέρδειας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *