Thursday , 28 March 2024

ΤCI ΣΕΒΕ-DHL: Αρνητικό ρεκόρ των εξαγωγικών προσδοκιών στο 1ο εξάμηνο του 2022

Αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε ο Δείκτης Εξαγωγικών Προσδοκιών ΤCI ΣΕΒΕ-DHL στο πρώτο εξάμηνο του 2022, πέφτοντας στις 82,8 μονάδες (όπου TCI>100 = αισιοδοξία και TCI<100 = απαισιοδοξία) έναντι 115,0 μονάδων του 2ου εξαμήνου του 2021 και 138,8 μονάδων του 1ου εξαμήνου του 2021.

Οι επιμέρους ενότητες του TCI ΣΕΒΕ-DHL αφορούσαν στις εξαγωγές, τις εγχώριες πωλήσεις, τις διεθνείς και τις εγχώριες οικονομικές συνθήκες, ενώ το θέμα επικαιρότητας εστίασε στις επιπτώσεις του πολέμου Ουκρανίας και Ρωσίας. Η κατάρτιση του δείκτη πραγματοποιήθηκε από τον ΣΕΒΕ-Σύνδεσμο Εξαγωγέων σε συνεργασία με την εταιρία DHL, μέλος του ΣΕΒΕ και η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 08/04/22–20/05/22 σε επιλεγμένο δείγμα 250 εξαγωγικών επιχειρήσεων από όλη τη χώρα, από πρωτογενή παραγωγή, βιομηχανία και εμπόριο και με ετήσιο τζίρο άνω του 1 εκατ.ευρώ.

Η υλοποίηση της έρευνας έγινε από το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών & Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ, με Επιστημονικό Σύμβουλο τον Καθηγητή Ιωάννη Χατζηδημητρίου, Διευθυντή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στις Διεθνείς Επιχειρηματικές Δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Η επιδείνωση των προσδοκιών στο πρώτο εξάμηνο του 2022 προκλήθηκε κυρίως από την κατακόρυφη πτώση στις ενότητες των διεθνών και των εγχώριων οικονομικών συνθηκών, στις οποίες τα ποσοστά επιδείνωσης ξεπέρασαν κατά πολύ το 50%. Στις ενότητες των εξαγωγών και των εγχώριων πωλήσεων, το 49% και το 41% αντίστοιχα αναμένει αύξηση εξαγωγών. Το θέμα επικαιρότητας αφορούσε στις επιπτώσεις του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στις εμπορευματικές συναλλαγές των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων. Το 16% του δείγματος πραγματοποιεί εξαγωγές ή/και εισαγωγές και με τις δύο χώρες, το 11% έχει μόνο με τη Ρωσία και το 8% μόνο με την Ουκρανία. Σύμφωνα με το 59% των ερωτηθέντων, ο πόλεμος θα επηρεάσει αρνητικά τις εξαγωγές της επιχείρησής του με το 82% εξ αυτών να προσδιορίζει την ποσοστιαία επίδραση μεταξύ 0% και 25%. Αντίστοιχα σε ό,τι αφορά στις εισαγωγές, το 60% εκτιμά πως ο πόλεμος θα επηρεάσει αρνητικά τις εισαγωγές του, με το 91% εξ αυτών να προσδιορίζει την ποσοστιαία επίδραση μεταξύ 0% και 50%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *