Wednesday , 24 April 2024

ΥΠΕΝ: Τι ισχύει για τα αυθαίρετα και την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων

Για τα αυθαίρετα και την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων ισχύει ότι συμφωνήθηκε ανάμεσα στο ΥΠΕΝ, το ΤΕΕ και την ΠΟΜΙΔΑ. Αυτό ξεκαθαρίζει το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος σχολιάζοντας δημοσίευμα για τη ρύθμιση του θέματος των αυθαιρέτων και την εφαρμογή ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτηρίων. «Για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων και την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων ισχύουν όσα συμφωνήθηκαν ανάμεσα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Γιώργο Στασινό και τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτο Παραδιά και ανακοινώθηκαν στις κοινές δηλώσεις τους την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο!» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του υπουργείου. Υπενθυμίζεται ότι βάσει των όσων συμφωνήθηκαν θα δοθεί μια παράταση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2020. Η παράταση αυτή θα είναι η τελευταία παράταση για την κατηγορία 5, για τα βαριά αυθαίρετα. Από τον Ιούνιο και μετά δεν θα υπάρξει άλλη τέτοια δυνατότητα για αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία. Από το τέλος Ιουνίου και μετά θα υπάρξει μια σφαιρική και μονιμότερη λύση για το ζήτημα των αυθαιρέτων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως έχει διευκρινίσει ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης θα εξακολουθήσει να υπάρχει «η κόκκινη γραμμή του 2011. Δηλαδή, μιλάμε για αυθαίρετα που με βάση τους σημερινούς νόμους, τον νόμο του 2013 και τον νόμο του 2017, έχουν αναγνωριστεί ως αυθαίρετα και για τα οποία μιλάει έτσι κι αλλιώς η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Θα συνδεθεί επίσης η τακτοποίηση των αυθαιρέτων από τον Ιούνιο και μετά με την έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτηρίου ή της ιδιοκτησίας. Θα υπάρξει άλλη μια παράμετρος που έχει να κάνει με τα χρήματα που θα καταβάλλονται στο Δημόσιο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Δηλαδή, από τον Ιούνιο του 2020 και μετά, όποιος δεν έχει μέχρι τότε τακτοποιήσει το ακίνητό του, θα καταβάλει 20% παραπάνω χρήματα για την τακτοποίησή του. Και για κάθε χρόνο περαιτέρω καθυστερήσεων, θα καταβάλλεται ένα επιπλέον 5%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *