Thursday , 2 May 2024

ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ, ΤΑΣΣΕΤΑΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ-«Το μεταναστευτικό δεν είναι αποκλειστική υπόθεση της χώρας μας»

Συνέντευξη στην Όλγα Γιοβαντζάκη

Η ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας αποτελεί σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, ένα θετικό μέτρο που κινείται στην κατεύθυνση του διαλόγου με την Άγκυρα. Ωστόσο, τονίζει πως η επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών, θα πρέπει να γίνει «χωρίς απειλές και τσαμπουκάδες».  

Κύριε Οικονόμου, η έντονη προκλητική στάση του Τούρκου προέδρου το τελευταίο έτος, προκαλεί ανησυχία. Πιστεύετε ότι η στάση που τηρεί η κυβέρνηση όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα έχει θετικά αποτελέσματα;

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κρίσιμα θέματα στην ατζέντα της ελληνοτουρκικής διπλωματίας, όπως το προσφυγικό-μεταναστευτικό ενώ γίνεται ταυτόχρονα προσπάθεια επανέναρξης των συζητήσεων για το Κυπριακό με την Άγκυρα να πιέζει ταυτόχρονα για μερίδιο στις ενεργειακές πηγές του Αιγαίου και της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Τ.Ερντογάν έθεσε το Κυπριακό και το προσφυγικό ζήτημα, ζητώντας από τη γειτονική χώρα να κάνει περισσότερα για την εφαρμογή της συμφωνίας με την Ε.Ε. για το προσφυγικό ώστε να μειωθούν οι ροές προς τα ελληνικά νησιά καθώς τον τελευταίο μήνα είναι σταθερά αυξημένες. Η κυβέρνηση θεωρεί πως διάλογος με τους γείτονες πρέπει να γίνεται. Και στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να προχωρήσει σύντομα η ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Άλλωστε, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, πρέπει να επιχειρηθεί ‘επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών, χωρίς απειλές και τσαμπουκάδες’».

Τι επιδιώκει η Άγκυρα, κατά την γνώμη σας;

«Έχω την εντύπωση ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα γεωπολιτικό σεισμό στην Ανατολική Μεσόγειο, τον οποίο η Τουρκία πασχίζει να αποτρέψει επειδή οι εξελίξεις δεν εξυπηρετούν την επιδίωξη της για κυριαρχία στην περιοχή. Η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μια δυνητικά επικίνδυνη περιπέτεια με τη στρατιωτική εισβολή της στη Συρία και το σχετικά πρόσφατο παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή έχει δείξει ότι η εμπλοκή είναι κατά κανόνα, πολύ απλούστερη υπόθεση από την απεμπλοκή. Το συριακό/κουρδικό ζήτημα είναι για την Τουρκία, υπαρξιακής φύσης και η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να φτάσει στα άκρα. Παράλληλα, η Τουρκία θεωρεί ότι παίζει το τελευταίο της χαρτί καθώς αν δεν αντιδράσει στις υλοποιούμενες και σχεδιαζόμενες διερευνητικές γεωτρήσεις, κινδυνεύει με σημαντική αποδυνάμωση των διεκδικήσεων της. Η Τουρκία θεωρεί ότι κινδυνεύει να βρεθεί εκτός παιχνιδιού, τόσο όσον αφορά στις διεκδικήσεις επί της κυπριακής ΑΟΖ, όσο και σχετικά με την μελλοντική εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και ο πανικός αποτελεί κακό σύμβουλο για τον Τούρκο Πρόεδρο. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο Ερντογάν από την μία, να παίζει υψηλού ρίσκου παιχνίδια εξωτερικής πολιτικής και από την άλλη, να αναζητά πολιτικά ερείσματα στο εθνικιστικό άκρο στο εσωτερικό της χώρας του».

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, 3000 πρόσφυγες έφτασαν στη χώρα μας, την εβδομάδα που πέρασε. Θεωρείτε ότι η χώρα μας μπορεί να αναλάβει το βάρος της διαχείρισης αυτού του προβλήματος, την στιγμή μάλιστα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν δηλώσει ότι τα σύνορα τους θα παραμείνουν κλειστά;

«Το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα έχει την ανθρωπιστική διάσταση, τη διάσταση της εθνικής ασφάλειας, τη διάσταση των κοινωνικών παρενεργειών και τη διεθνή και ευρωπαϊκή διάσταση. Δεν είναι σε καμία περίπτωση αποκλειστική υπόθεση της χώρας μας. Τα μέτρα που πρέπει να παρθούν είναι πολλά και βρίσκονται στην ατζέντα της ΝΔ, πριν από τις εκλογές καθώς είναι στοιχειώδης αρχή ανθρωπισμού αλλά και δημόσιας τάξης και ασφάλειας να μην υπάρχει κανένας πρόσφυγας ή οικονομικός μετανάστης που να κοιμάται σε δρόμους, πλατείες και χωράφια.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

-Μεταφορά σε επίσημες δομές: πρόσφυγες και οικογένειες σε ελεγχόμενες ανοιχτές δομές και οικονομικοί μετανάστες σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

-Αξιοποίηση υπαρχουσών εγκαταστάσεων ως δομές φιλοξενίας για την αποφυγή δημιουργίας ‘παράλληλων πόλεων’ μέσα στις πόλεις μας και την αποσυμφόρηση των νησιών.

-Ταχύτατη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου, τόσο στα νησιά, όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου βρίσκεται ο κύριος όγκος, με ενίσχυση της αντίστοιχης υπηρεσίας.

-Άμεση αντιμετώπιση των καταλήψεων δρόμων, σιδηροδρομικών γραμμών, πλατειών αλλά και εντατικό έλεγχο των νομιμοποιητικών εγγράφων σε όλη την επικράτεια.

-Άμεση δημιουργία αξιόπιστου μητρώου ΜΚΟ σε κεντρικό επίπεδο ώστε να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη δράση τους.

-Λήψη κατάλληλων μέτρων για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας.

-Σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής μεταξύ Ε.Ε. και των χωρών αποδημίας των παράνομων οικονομικών μεταναστών.

-Υιοθέτηση Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου  ώστε να κατανέμονται τα βάρη περισσότερο αναλογικά και πιο δίκαια».

Όσον αφορά την υπόθεση Novartis, η δικογραφία εμπλέκει δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς. Ωστόσο, ένα χρόνο μετά, η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη. Με ποιόν τρόπο θα κινηθεί η κυβέρνηση ώστε να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι;

«Δεν χωράει πλέον αμφιβολία ότι στην υπόθεση της Novartis στήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μια πρωτοφανής σκευωρία, στην οποία μάλιστα μετείχαν και κορυφαία στελέχη της. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σέβεται απόλυτα το Σύνταγμα και τη διάκριση εξουσιών. Η ΝΔ θεωρεί αυτονόητο ότι η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της και η αλήθεια θα λάμψει σε κάθε της λεπτομέρεια. Φυσικά ο κ. Τσίπρας έχει πολιτικές ευθύνες καθώς ήταν ο επικεφαλής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολιτικές ευθύνες όμως κρίνονται στις εκλογές, οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της Ιστορίας, όπως έχει αναφέρει και ο πρωθυπουργός. Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ακολουθήσει τις πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ και να στοχοποιήσει πολιτικούς αντιπάλους, καθώς δεν διακατέχεται από καμία διάθεση ρεβανσισμού. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η απονομή της δικαιοσύνης και η αποκατάσταση όλων όσων σπιλώθηκαν άδικα για να παίξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ένα επικοινωνιακό προεκλογικό παιχνίδι».   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *