Sunday , 28 April 2024

Υποβρύχιο Titan: Σφάλμα με το μηχανικό σχεδιασμό της κάψουλας – «Κούραση» του υλικού, είχε κάνει κι άλλα ταξίδια

Η Αμερικανική Ακτοφυλακή ανακοίνωσε και επίσημα πως το υποβρύχιο Titan διαλύθηκε από την πίεση του νερού. Μάλιστα, τα ρομπότ που έκαναν την έρευνα βρήκαν συντρίμμια διασκορπισμένα στον πυθμένα του ωκεανού λίγα μόλις μέτρα μακριά από το ναυάγιο του Τιτανικού.Υπάρχει «μόνο μία εξήγηση» ως προς το γιατί το υποβρύχιο Titan κατέρρευσε καθώς κατέβαινε προς το ναυάγιο του Τιτανικού αυτή την εβδομάδα και αυτό είναι ένα σφάλμα με τον μηχανικό σχεδιασμό της ίδιας της κάψουλας, δήλωσε πιλότος υποβρυχίων βαθέων υδάτων.

Δεν άντεξε την πίεση του νερού
Ο Ofer Ketter, πρόεδρος της SubMerge, η οποία παρέχει συμβουλές για την ασφάλεια των υποβρυχίων, δήλωσε στο Newsweek ότι η επαναλαμβανόμενη πίεση από τα ταξίδια στο ναυάγιο του Τιτανικού σε ένα κύτος κατασκευασμένο από μη συμβατικό υλικό σήμαινε ότι το σκάφος «απλά δεν σχεδιάστηκε για να αντέξει την πίεση στην οποία κατέβηκε. Σε αυτή την περίπτωση αυτής της ακραίας, καταστροφικής κατάρρευσης, υπάρχει μόνο μία εξήγηση – και αυτή είναι ένα μηχανικό σφάλμα», δήλωσε ο Ketter, ο οποίος έχει περάσει πάνω από 20 χρόνια κάνοντας ταξίδια σε περίπου 1.600 πόδια κάτω από την επιφάνεια. Εξήγησε ότι οι νόμοι της φυσικής «είναι γνωστοί» και «δεν αλλάζουν», προσθέτοντας: «Αυτό σημαίνει, από μηχανική και επιχειρησιακή άποψη, ξέρουμε πώς να το κάνουμε. Δεν είναι κάτι που πρέπει να ανακαλυφθεί».

Είχε κάνει κι άλλα ταξίδια
Ωστόσο, το ταξίδι της περασμένης Κυριακής δεν ήταν το πρώτο του Τιτάνα. Το υποβρύχιο είχε κάνει ταξίδια μέχρι το ναυάγιο το 2021 και το 2022 και αρκετοί άνθρωποι που ταξίδεψαν σε αυτό στο παρελθόν έχουν μιλήσει για την εμπειρία τους από την εξαφάνισή του. Ο Ketter πρόσθεσε ότι ένας «πολύ, πολύ σημαντικός παράγοντας στο σχεδιασμό ενός βαθιού υποβρύχιου» ήταν «πώς το υλικό αντιδρά σε επαναλαμβανόμενους κύκλους. Είναι άλλο πράγμα να το κάνεις μία φορά, εντελώς άλλο πράγμα να έχεις την ίδια δομή πίεσης και το ίδιο υλικό να ανεβοκατεβαίνει μέσα από τις πιέσεις και να αντέχει τις ακραίες αλλαγές», είπε. Ο Ketter ανέφερε την πιθανότητα ανάπτυξης μικροσκοπικών ρωγμών στο κύτος καθ ‘όλη τη διάρκεια των ταξιδιών του και πρότεινε ότι το τελευταίο ταξίδι του Τιτάνα ήταν ακριβώς όταν η πίεση έγινε υπερβολική για τη δομή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *