Tuesday , 23 April 2024

ΥΠΟΙΚ: Ανακοίνωσε αποζημιώσεις για τις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές τον Απρίλιο

Νέα έκτακτα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές τον Απρίλιο ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση. 

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις των κλάδων στους οποίους εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα τον μήνα Απρίλιο. 

Οι επιχειρήσεις με έως 50 εργαζόμενους με ΚΑΔ σε κλάδους και περιοχές με περιοριστικά μέτρα τον Απρίλιο δικαιούνται αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού χωρίς το κριτήριο τζίρου. Η αποζημίωση είναι:

  • 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 0 έως 5 εργαζόμενους.
  • 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους.
  • 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21 έως 50 εργαζόμενους.

Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των παραπάνω ποσών.

Η αποζημίωση :

  • είναι μη επιστρεπτέα,
  • είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων,
  • δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά,
  • δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

«Το συγκεκριμένο μέτρο διαφοροποιείται σε σχέση με την αρχική αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις, είναι αυξημένο και καλύπτει περισσότερες επιχειρήσεις, καθώς λαμβάνει υπόψη τη συσσωρευμένη και κλιμακούμενη πίεση – λόγω των υγειονομικών περιορισμών – στο εισόδημα των επιχειρηματιών. Ενώ ταυτόχρονα επιδιώκεται η μη δημιουργία «ηθικού κινδύνου», απέναντι στις επιχειρήσεις που επανεκκινούν τη λειτουργία τους μέσα στον μήνα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας

Από τους 100.000 ωφελούμενους, περίπου 10.800 δραστηριοποιούνται στους κλάδους του λιανεμπορίου στους οποίους έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης.

Η καταβολή αναμένεται να γίνει εντός Μαΐου, αφού ολοκληρωθούν οι καταβολές του μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *