Friday , 26 April 2024

ΥΠΟΙΚ: Θα υλοποιηθούν οι προβλέψεις για τις μειώσεις των φόρων

Στις ανακοινώσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη σχετικά με την οικονομία, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή στο ραδιοφωνικό σταθμό του Πρώτου Θέματος. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα SURE αλλά και στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι «θα υπάρξουν προβλέψεις για μειώσεις φόρων άλλα όχι με την έννοια των εξαγγελιών αλλά με την έννοια των υλοποιήσεων. Ίσως είναι η πιο δύσκολη κατάρτιση προϋπολογισμού την τελευταία δεκαετία» τόνισε.

Σχετικά με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι «εμείς ως χώρα έχουμε επιλέξει να κινηθούμε σε τρεις άξονες: οι μειώσεις φόρων με μόνιμο και παροδικό χαρακτήρα. Μέχρι την αρχή της κρίσης υλοποιήσαμε ότι είχαμε υποσχεθεί σε μόνιμες μειώσεις φόρων. Μέσα στην υγειονομική κρίση κάναμε μια σειρά παροδικών μειώσεων φόρων σε καφέ, μεταφορές, προκαταβολή φόρου. Στη Θεσσαλονίκη αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι η χώρα να προχωρήσει σε μόνιμες και παροδικές μειώσεις ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης. Η πολιτεία πρέπει να έχει πόρους για να στηρίξει εργαζόμενους και επιχειρήσεις άρα αύξηση δαπανών. Χρειαζόμαστε πόρους για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ των ΕΔ».

«Αυτή την άσκηση προσπαθούμε να λύσουμε και προκειμένου να λυθεί όσο γίνεται καλύτερα ενισχύουμε το οπλοστάσιο με πόρους όπως έγινε με την έκδοση του ομολόγου χθες» συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Για την πορεία του ΑΕΠ ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «με τα σημερινά δεδομένα αλλά και με τις πολύ υψηλές αβεβαιότητες δεν έχουμε λόγους να αλλάξουμε την εκτίμηση που είχαμε κάνει στα τέλη Απριλίου. Όλοι οι αναλυτές συγκλίνουν ότι δεν πρέπει να γίνει αναθεώρηση από το 7,9% που είπε ο πρωθυπουργός» κατέληξε.

Ακόμα, ο υπουργός αναφέρθηκε και στο χρονοδιάγραμμα της εκταμίευσης αναφέροντας πως «μέσα στο μήνα θα εκταμιευθούν τα πρώτα χρήματα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE το οποίο εγκρίθηκε για 15 χώρες με το μερίδιο της Ελλάδας να είναι 2,7 δισ. ευρώ».

Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση «λειτουργεί μεθοδικά για να υποβάλει το πρόγραμμα τον Οκτώβριο με έγκριση τον Ιανουάριο για να ξεκινήσει η εκταμίευση πόρων μέσα στο α΄ εξάμηνο».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *