Friday , 26 April 2024

ΥΠΟΙΚ: Στα 4,48 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα, υπέρβαση του στόχου κατά 3 δισ.

Στα 4,48 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού το εννεάμηνο του 2019, κινούμενο σημαντικά υψηλότερα του στόχου, χάρη στις επιδόσεις των φορολογικών εσόδων και στη συγκράτηση των δαπανών τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2019, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 4.479 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.467 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 2.523 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2018. Σημειώνεται ότι σήμερα αποστέλλεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 και πλέον αναμένεται η επίσημη απάντηση των θεσμών επί του σχεδίου. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο απερχόμενος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί έθεσε τη σημερινή ημέρα ως ορόσημο όσον αφορά τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς. «Έχει γίνει ουσιαστική πρόοδος, έχω την πεποίθηση ότι θα μπορέσει να κλείσει το δημοσιονομικό κενό που υπάρχει σήμερα» είχε δηλώσει, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι ειδικά για το 2020 δεν υπάρχει το περιθώριο να αλλάξει ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος (ο προϋπολογισμός του 2020 θα κλείσει με πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ).

«Ο στόχος πρέπει να διατηρηθεί και να επιτευχθεί, καθώς τίθεται θέμα αξιοπιστίας», υποστήριξε ο κ. Μοσκοβισί. Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης ευχαρίστησε τους θεσμούς τονίζοντας την «εξαιρετικά παραγωγική διαδικασία» στην αξιολόγηση του προσχεδίου.

Πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει νέα επικοινωνία για την αξιολόγηση, γεγονός που ερμηνεύεται ως συμφωνία των δύο πλευρών για τον προϋπολογισμό του 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *