Tuesday , 23 April 2024

Υποχώρησαν οι τιμές των καυσίμων-Ιδιαίτερα προσεκτικοί οι οδηγοί στα καύσιμα που βάζουν

“Όταν πέφτει η τιμή των καυσίμων ο καταναλωτής έχει μεγαλύτερη ευχέρεια να αγοράσει και σαφώς είναι καλύτερα τα πράγματα για τον πρατηριούχο γιατί χρειάζεται λιγότερα κεφάλαια. Συνεπώς για την αγορά είναι όλα καλύτερα”, τόνισε στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Θέμης Κιουρτζής.

Περίπου 60 λεπτά ανά λίτρο υποχώρησε το τελευταίο εξάμηνο η τιμή της αμόλυβδης, αποτέλεσμα της μείωσης των διεθνών τιμών. Συνολικά οι τιμές των καυσίμων – και ιδίως του πετρελαίου θέρμανσης – διαμορφώνονται κοντά στα επίπεδα των τιμών της προ oυκρανικής κρίσης. “Οι Έλληνες οδηγοί έχουν πλέον την τιμή ως βασικό κριτήριο επιλογής πρατηρίου. Ο έλληνας οδηγός πέφτει στο… λάκκο με τις χαμηλές τιμές οι οποίες δεν έχουν και νομιμότητα. Αυτό συνέβαινε πάντα. Επομένως παραμένει το πρόβλημα της νομιμότητας στην αγορά. Δυστυχώς η αγορά έχει παραβατικές συμπεριφορές. Γι αυτό ο καταναλωτής, ο έλληνας οδηγός, να προσέχει τί βάζει”, πρόσθεσε ο κ. Κιουρτζής. Και υπογράμμισε “για μας το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η παραβατικότητα στην αγορά. Το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με πολιτική βούληση”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν την περασμένη Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου (πανελλαδικός μέσος όρος), 1,837 ευρώ ανά λίτρο έναντι 2,425 ευρώ που ήταν το υψηλό στις 15 Ιουνίου. Συνεπώς η τιμή μειώθηκε στο διάστημα αυτό κατά 58,8 λεπτά ανά λίτρο, ή 24 %.

Όσον αφορά “το πετρέλαιο κίνησης χρησιμοποιείται από τους επαγγελματίες και η επαγγελματική διακίνηση των προϊόντων μέσω του πετρελαίου κίνησης δεν σταματάει”, υπογραμμίζει πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών.

Αντίστοιχα το ντίζελ κίνησης υποχώρησε κατά 27,9 λεπτά στο 1,785 ευρώ το λίτρο από 2,064 που ήταν τον Ιούνιο και το υγραέριο κίνησης στο 0,962 ευρώ από 1,112. Σημαντική είναι η αποκλιμάκωση και στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης καθώς η χειμερινή περίοδος ξεκίνησε στο 1,412 ευρώ ενώ τώρα η τιμή έπεσε στο 1,108 (-30,4 λεπτά).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *