Wednesday , 24 April 2024

Υπ. Υγείας: Υπολογίζουμε τον Ιούνιο να εμβολιάζουμε τους υγιείς 40άρηδες

”Εάν τηρηθούν οι παραδόσεις του β’ τριμήνου, υπολογίζουμε τον Ιούνιο να ξεκινήσουμε να εμβολιάζουμε τους υγιείς σαραντάρηδες”, σημείωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Τονίζοντας για άλλη μια φορά την σημασία του εμβολιασμού και τη «δύναμή» του να μειώσει τις πιθανότητες βαριάς νόσησης από κορωνοϊό, ο υπουργός αφού κάλεσε για άλλη μια φορά τους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν, ανέφερε πως θα επανεξεσταστεί το φθινόπωρο το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών. 

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, ο Βασίλης Κικίλιας εξήγησε επίσης ότι αν και δεν είναι ακριβώς γνωστό πότε θα υποχωρήσει η πανδημία, αναμένεται να δείξει σημάδια υποχώρησης το Μάιο. «Όπως ανάφερε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στην ομιλία του στην Ακαδημία Αθηνών, έχουμε μελέτες με αντισώματα έως τις 31/12/2020 που δείχνουν πως ένα ποσοστό 10% του πληθυσμού στη χώρα μας είχε μολυνθεί με τον ιό. Το ποσοστό αυτό οπωσδήποτε έχει αυξηθεί σημαντικά με την κυκλοφορία του ιού από τότε, στο τρίτο κύμα που διανύουμε. Ο συνδυασμός της ανοσίας αυτής με τον εμβολιασμό, αλλά και άλλους παράγοντες που τόνισε ο καθηγητής, όπως η βελτίωση του καιρού και η συμμόρφωση στα μέτρα, θα οδηγήσει σε σταδιακή βελτίωση της κατάστασης.Το πότε ακριβώς δεν είναι γνωστό. Ελπίζουμε μέσα στον Μάιο να έχουμε σημαντική υποχώρηση«, εξήγησε ο κ. Κικίλιας. 

Σε ερώτηση για το κατά πόσο εξετάζεται η χρήση του ατομικού τεστ ως μέτρο πρόληψης για να επιτραπούν οι μετακινήσεις για το Πάσχα, ο κ. Κικίλιας απάντησε πως δεν έχει γίνει ακόμα κάποια σχετική συζήτηση από την επιτροπή. «Όταν έρθει η ώρα θα εξετάσει τα δεδομένα και θα εισηγηθεί αναλόγως. Και έχω συνειδητά επιλέξει εδώ και έναν χρόνο να μην μπαίνω “στα χωράφια της”», όπως είπε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *