Tuesday , 19 March 2024

Ανάπτυξη με… υψηλό πληθωρισμό και το 2023 βλέπει ο Χρήστος Σταϊκούρας

Του Γ. Κατσιάνη

Την πεποίθηση ότι το 2023 ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στο συνέδριο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) με θέμα “Επενδύσεις στην Ελλάδα-Αναπτυξιακή προοπτική”, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι αν και η χώρα βρίσκεται σε καλύτερη θέση στην αντιμετώπιση κρίσεων, εκτίμησε ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα παραμείνει ισχυρός και την επόμενη χρονιά.

“Σήμερα η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 12ετίας ενώ τα κόκκινα δάνεια διαμορφώθηκαν στο 10% του συνόλου των δανείων,το 2022”, υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

“Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την ενέργεια”

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, τόνισε πως οι ανατιμήσεις στην ενέργεια, “συνθλίβουν το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων”.

“Παγώνει η επενδυτική δραστηριότητα ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνουν αγώνα επιβίωσης” , υπογράμμισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου και αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για μείωση των τιμών ενέργειας.

“Θα πρέπει να θεσπιστεί πλαφόν στην τιμή της ενέργειας, να μειωθεί ο ΦΠΑ στα βασικά αγαθά από το 13% στο 6% και να μειωθεί ο ΕΦΚ”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΕΑ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *