Friday , 29 March 2024

Υψώνονται λάβαρα πολέμου στο Ιράν – Ρουκέτες και πύραυλοι σε αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ

Κόκκινο λάβαρο-σύμβολο κήρυξης μουσουλμανικού πολέμου υψώθηκε σήμερα – σύμφωνα με βίντεο που διακινήθηκε από sites φίλα προσκείμενα στους Σιίτες Μουσουλμάνους – στο τζαμί του Jamkaran στο Ιράν, το ιερότερο τζαμί των Σιιτών.

Στο μεταξύ, επίσης σήμερα, στο Ιράκ δύο πύραυλοι Κατιούσα έπεσαν εντός της αεροπορικής βάσης Μπαλάντ, 80 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, στην οποία σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας., ενώ νωρίτερα ρουκέτα έπληξε την Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, όπου εδρεύουν πολλές διπλωματικές αποστολές και κυβερνητικά κτήρια και όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην εν λόγω περιοχή έχουν αποκλειστεί.

Από τις επιθέσεις με πυραύλους και ρουκέτα δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε μεν πως ο θάνατος του Κασέμ Σουλεϊμανί, ενός ανθρώπου που για την Ουάσιγκτον είχε αίμα στα χέρια του, ήταν μονόδρομος και επιτακτικός, καθώς στόχος των ΗΠΑ ήταν «να σταματήσουν και όχι να αρχίσουν έναν πόλεμο», ωστόσο το Ιράν έχει διαμηνύσει πως θα τιμωρήσει του Αμερικανούς οπουδήποτε βρίσκονται στην ακτίνα δράσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε αντίποινα. Σε σχετικές προειδοποίησε ο στρατηγός Γολαμάλι Αμπουχαμζέχ, διοικητής του επίλεκτου σώματος των Φρουρών της Επανάστασης στην επαρχία Κερμάν, αναφέρθηκε και σε ενδεχόμενο επιθέσεων κατά πλοίων στον Κόλπο, ενώ θεωρείται πιθανό ότι η ιρανική οργισμένη απάντηση μπορεί να δοθεί με τη μορφή κυβερνοεπιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές, μεταξύ των οποίων το ηλεκτρικό δίκτυο, οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, οι τράπεζες και τα δίκτυα επικοινωνιών. “Αμερικανικές εταιρίες και οργανισμοί έχουν κληθεί να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας”, προειδοποιεί στο λογαριασμό του στο Twitter ο Κρίστοφερ Κρεμπς, Διευθυντής της αμερικανικής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια και την Υποδομή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *