Thursday , 25 April 2024

Φθηνότερη από σήμερα η κινητή τηλεφωνία

Του Γ. Κατσιάνη

Χρειάστηκε να περάσουν 13 χρόνια για να μπει «φρένο» στα τέλη των συνδρομητών κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας.

Ειδικότερα, από σήμερα, Σάββατο 1 Ιανουαρίου καταργείται το τέλος κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας  για τους νέους και τις νέες, ηλικίας 15 ως 29 ετών.

Επιπλέον, μειώνεται σε 10% για κάθε μηνιαίο λογαριασμό αντί της ισχύουσας κλίμακας 12%-20%, το επιβαλλόμενο, υπέρ του δημοσίου, τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το όφελος από την κατάργηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας για ένα συνδρομητή, ηλικίας ως 29 ετών ανέρχεται σε 5 ευρώ τον μήνα, σε περίπτωση που ο μηνιαίος λογαριασμός του ανέρχεται σε 45 ευρώ και σε 3 ευρώ/μήνα, στην περίπτωση που ο συνδρομητής είναι 30 ετών και άνω και έχει μηνιαίο λογαριασμό 60 ευρώ.

Τα βήματα  

Για να αξιοποιήσει κανείς τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο πεδίο των τελών, θα πρέπει να εγγραφεί στην εφαρμογή της Ενιαίας ψηφιακής Πύλης (gov.gr -ΕΨΠ).

Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος είναι ανήλικος, η εγγραφή πραγματοποιείται από το πρόσωπο που έχει την επιμέλεια.

Ο οικογενειακός δεσμός ταυτοποιείται μέσω του Μητρώου πολιτών ή των στοιχείων του εντύπου Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Ο μηδενικός συντελεστής εφαρμόζεται για μία σύνδεση ή ένα καρτοκινητό ανά δικαιούχο, μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής στην εφαρμογή των δικαιούχων ή των εχόντων την επιμέλειά τους σε περίπτωση ανηλίκων, από την πρώτη τιμολόγηση σε περίπτωση σύνδεσης συμβολαίου ή από την επόμενη ανανέωση χρόνου ομιλίας σε περίπτωση σύνδεσης καρτοκινητής.

Να σημειωθεί ότι η έμμεση φορολογία των κινητών επικοινωνιών στη χώρα μας  κυμαίνεται από 37,8% έως 47,6% και είναι η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *