Sunday , 5 May 2024

Φλαμίγκο και λαγόγυρος «πρωταγωνιστούν» αύριο στη 12η Οικογιορτή του Γαλλικού Ποταμού στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου

Η φύση και η άγρια ζωή της λιμνοθάλασσας του Καλοχωρίου θα… μονοπωλήσουν μικρούς και μεγάλους που θα βρεθούν αύριο από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 2.00 μετά το μεσημέρι στη 12 η Οικογιορτή του Γαλλικού Ποταμού. Μικροί και μεγάλοι επισκέπτες, λάτρεις της φύσης θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στη λιμνοθάλασσα, να δουν από κοντά τα φλαμίνγκο και τα άλλα πουλιά της περιοχής αλλά και γνωρίσουν – μέσω βιωματικού παιχνιδιού -το λαγόγυρο, τον προστατευόμενο σκίουρο του εδάφους ο οποίος σε αυτή την περιοχή διατηρεί τη μεγαλύτερη αποικία του στην Ελλάδα.

Τί είναι η «Zero Waste» φιλοσοφία
Η φετεινή 12η Οικογιορτή είναι αφιερωμένη στη «Zero Waste» φιλοσοφία. Σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Μηδενικών Απορριμμάτων, η «Zero Waste» φιλοσοφία έχει ως στόχο «τη διατήρηση όλων των πόρων μέσω της υπεύθυνης παραγωγής, κατανάλωσης, επαναχρησιμοποίησης προϊόντων, συσκευασιών και υλικών, χωρίς να γίνεται καύση ή ταφή τους, με σκοπό να εξαλειφθούν όλα τα απορρίμματα στο νερό, στο έδαφος και τον αέρα, καθώς αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία των ανθρώπων, της χλωρίδας και της πανίδας».

Η γιορτή
Στη διάρκεια της Οικογιορτής, οι επισκέπτες θα έρθουν σε επαφή, μέσω εργαστηρίων και σεμιναρίων, με πρακτικές που έχουν σκοπό τη μείωση των απορριμμάτων που παράγουν. Το πρόγραμμα της γιορτής περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- εργαστήρια «Trash Art», κατασκευή χειροποίητου παιχνιδιού με ανακυκλώσιμα υλικά και εργαστήρια εκμάθησης αυτοσχέδιου αργαλειού με τη χρήση ανακυκλωμένων νημάτων. Επίσης θα υπάρχει έκθεση προϊόντων παραγωγών βιολογικών προϊόντων και χειροτεχνών. Στις δραστηριότητες περιλαμβάνεται ακόμη τοξοβολία με την εθελοντική οργάνωση Εχεδώρου «Φύσις». Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με απελευθέρωση πουλιών από την ομάδα «Δράση για την Άγρια Ζωή».

Θεσμός 12 χρόνων
Η εκδήλωση διοργανώνεται για μία ακόμη χρονιά από το Παράρτημα Χαλάστρας της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) με τη συμμετοχή των εθελοντικών οργανώσεων «Δράση για την Άγρια Ζωή» και «Εχεδώρου Φύσις», καθώς και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλοχωρίου. Η Οικογιορτή του Γαλλικού Ποταμού γιορτάζεται κάθε χρόνο στην προστατευόμενη περιοχή της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου και έχει γίνει θεσμός για την περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *